TÜRKİYE’nin önemli tarım bölgeleri arasında yer alan Yozgat’ta, bir zamanlar hemen hemen her evin önünde, bahçelerin kenarlarında, sulak bölgelerde daha çok çedenesi için ekilip, gövdesi kelik yapımında, yaprakları hayvan yemi olarak tercih edilen Hint Keneviri ekim alanları kontrollü olarak genişletilecek. Esrar hammaddesi olarak da kullanılması nedeniyle yasaklanan, kaçak yapılan ekimleri yakın takibe alan güvenlik birimleri, yakaladıkları dişi Hint Kenevirini yakarak imha ediyordu. İlgililer hakkında ‘Uyuşturucu bulundurmak, üretmek’ suçundan yasal takibatın yapıldığı Hint Kenevirinin sanayide de kullanıldığı kaydedildi. Tarım Bakanlığı’nın Ekim 2016’da verdiği izinle Yozgat ile birlikte Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Zonguldak’ta kenevir üretimine yeniden başlanılmıştı. Kenevir üretiminin, uyuşturucu madde sınıfında olduğu gerekçesiyle birçok ülkede yasaklandığı vurgulanırken, tekstilden ilaç sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılabildiğine de dikkat çekildi. Türkiye’de üretimi 1933 yılında mevzuata bağlanan kenevirin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 29 Eylül 2016’da yayınladığı yönetmelik kapsamında ‘izne tabi kültür bitkisi’ statüsüne alındığı, daha önce 1 Ocak-28 Şubat olan izin alma süresinin 1 Ocak-1 Nisan olarak uzatıldığı kaydedildi. Nüfus artışına ve birçok ülkede kullanımının serbest bırakılmasına paralel olarak kenevir pazarı hızlı bir büyüme trendi izliyor. Kenevir bitkisinden lif ile kağıt ve yakacak hammaddesi üretilirken, tohumu ise ilaç, yağ ve kuş yemi olarak kullanılıyor. 

Editör: TE Bilişim