Türkmen Barak aşiretine mensup olan Mahalli, üniversite eğitimi için Türkiye’ye gelmiş ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde iki yıl eğitim aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun olmuştur. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış, tezini "Türk-Arap İlişkileri" üzerine yazmıştır.
Gazeteciliğe merhum İsmail Cem’in sahibi olduğu Politika gazetesinde başlayan Mahalli, 12 Eylül 1980 darbesine kadar burada çalışmış, ardından Libya Büyükelçiliği’nde basın danışmanı olarak görev yapmıştır. Daha sonra BBC Arapça Servisi, El Cezire ve Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) gibi uluslararası medya kuruluşlarında çalışmıştır.
2011 yılında Türk vatandaşlığına geçen Mahalli, Akşam ve Yurt gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. 2016 yılında sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiştir.
Eserleri:
Ortadoğu'da Kanlı Bahar
Tezkereden Tezkereye Gerçekler
Diren Suriye
Al Sana Bahar
Maniki Dünya
Misyon