HAREKETSİZ yaşam tarzı, hem görsel hem de sağlık açısından  kaçınılması gereken bir durumdur. Teknolojik gelişmelerle başlayan durağan hayata pandemi de eklenince sedanter hayat tarzı ön plana geçti. Oysa ki, Covid’te kanın pıhtılaşmaya olan yatkınlığı artıyor.  Hareketin azalması da  kanda pıhtılaşma riskini artıran bir diğer nedendir. Dolayısıyla harekete en çok ihtiyacımız olan dönemlerden birindeyiz.

Çoğu kişi ev içerisindeki yaşamında hareket olduğu düşüncesiyle spor yapma ihtiyacının karşılandığını zannetmektedir. Bahsedilen durum bir fiziksel hareket hali olsa da, günlük yaşam hareketleri, ev işleri, bahçe işleri spor sayılmaz. Spor, günlük ev işlerindeki aktivite şekli olmayıp, nabız sayımızı belirli bir seviyede yükseltebilecek şekilde kaslarımızı aktive etmemizle olur. Fiziksel aktivitelerin egzersiz-spor olarak değerlendirilmesi içingünlük 20 dakikadan başlayıp kademeli artırarak, haftada en az 3 defa, 40-45 dakika olarak düzenli yapılması gerekir. 

Spor yapmak  her yerde mümkün…

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu bugünlerde spor yapmamanın en büyük bahanesi; spor yapmak için ayrılan özel bir mekana gidilememesi gibi düşünülebilir. Ancak ev koşullarında da yapılacak çok fazla spor faaliyeti bulunabilir. Mümkünse ev içi spor aletleri kullanılabilir veya evin koridor, salon gibi daha büyük olan alanlarında küçük turlar atılabilir. Tüm  bu imkanlara sahip olmayacak kadar küçük alanda yaşayan kişiler  ise olduğu yerde adımlar şekilde bir aktivite yapabilir. Bu aktiviteler için  Tv veya internette mevcut olan birçok günlük egzersiz videosu, motivasyonu artırarak kendi programınızı düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Düzenli sporun faydaları nelerdir?

Bağışıklık sisteminizin iyi şekilde çalışmasını geliştirir.  Hastalıklara  karşı  önlem alınmasına katkıda bulunur. Yapmaya başlayacağınız düzenli spor, kısa zamanda metabolizma hızında artış, vücut yağında azalma, daha güzel bir fiziksel görüntü ve zihinsel iyileşme gibi birçok katkı sağlar. Yaş ilerledikçe kan basıncında ve kan yağlarında artma olabilir, kalp damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Spor yapılmasıyla kandaki faydalı yağlar artarken, zararlı yağlar düzenlenir (HDL yi artırır, trigliseriti düşürür). Kalp rezervini ve kalbinizin bir atımda vücuda pompaladığı kan miktarını artırır. Akciğer kapasitenizi arttırarak, oksijenin akciğerlerden kana geçebilme kabiliyetini arttırır. İnsuline karşı, doku duyarlılığını artırarak, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak yapılan egzersiz, tansiyonu kontrol altına almanıza ve kan dolaşımınızın gelişimine katkı sağlar, dinçlik durumu sağlar, günlük performansınızı artırır. Sindirim sistemine katkıda sağlar ve kabızlık sorununu gidermenize fayda sağlar.  

Sporun metabolik etkilerinin yanında psikolojik olarak da önemli katkıları vardır.

Stresle başa çıkmanıza yardımcı olur. Depresyonun hafifletilmesine ve atlatılmasına yardımcı olur. Kendinize olan güven duygunuzu arttırır. Rahat olmanıza yardımcı olur. 

Spor her yaşta yapılabilir. Hareket kısıtlayacak bir sağlık sorununuz yoksa her yaşa uygun bir aktivite mutlaka vardır. 

Pandemi  ve kış günlerinde evde normalden fazla zaman geçirdiğiniz bugünlerde, boş zamanlarınızı spor yaparak en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.  Zamanı lehinize çevirmek sizin elinizde.

Sağlıkla  kalın, mutlu kalın…