YOZGAT; sorumluluk almadan gününü en iyi şekilde değerlendirmek isteyen bürokratlar için deyim yerinde ise 'bulunmaz Bursa kumaşı' niteliğindedir. Yükümlülük altına girebildikleri tek konu, kendisini makama getirenlere şirin görükmektir.

Yozgat'ın Cehrilik bölgesinde bulunan adına 'Yozgat Lalesi' veya 'Cehrilik Lalesi' dediğimiz, 'Ayı Gülü' veya 'Şakayık' olarak bilinen bitki her yıl Mayıs ayının ilk haftasından itibaren domurcuklanmaya başlar. 15 günlük yaşamının ardından söner. Bu birtki türü Antalya, Konya, Muğla, İstanbul Şile’de de bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından bu bölgelerdeki bitkiler tescili yapılıp, koruma altına alınmış. Koparanlar hakkında yasal işlem yapılıyor, 73 bin 747 lira para cezası uygulanıyor. 

Yurdun diğer bölgelerinde koruma altında bulunan, Yozgat'ta ise halkın dışında kimsenin sahip çıkmak istemediği bitki, kısa süreli de olsa diğer bölgelerde turizm sektöründe hareketliliğe neden oluyor. Özellikle bitkilerle ilgilenenler, fotoğraf ve resim sanatı ile uğraşanlar bitkinin domurcuk açma sürecinden itibaren takibini yapıyor, fotoğraflarını çekip, albümler oluşruyor.

Yozgat'ta 'Gelin Kayası' efsanesinin de anlatıldığı Cehrilik Bölgesi'nde yer alan vadi içerisindeki 'Yozgat Lalesi' veya 'Cehrilik Lalesi' olarak bildiğimiz, 'Ayı Gülü' olarak da adlandırılan Şakayıkların koruma altına alınması için önceki yıllarda çalışmalar da yapıldı. Ama yetkili kurum, sorumluluk almaktan kaçınıp, kendisini gizleyince sonuç alınamadı. Koruma altına alınamadı.