5996 sayılı kanun kapsamında kamu sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş sağlığa zararlı taklit ve tağşiş yapılmış zeytinyağı ürünlerine yönelik denetimler ile rutin denetimler Yerköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevli teknik personeli tarafından yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığının talimatları ile 81 ilde eş zamanlı olarak 04-18 Kasım tarihleri arasında Zeytin ve Zeytinyağı Üretim ve satış yerlerine yönelik denetim programı başlatıldı. Bu kapsamda Yerköy İlçe Müdürlüğü denetim ekipleri zeytinyağı ürünün satışını yapan işletmelere yönelik olarak muhafaza ve depolama koşulları, hijyen, etiket kontrolü, izlenebilirlik gibi hususlarda denetimler gerçekleştirdi.
Ekipler tarafından denetim yapılan işletmelere söz konusu ürünlerle ilgili ve gıda güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli bilgilendirmeler yapıldı.
Vatandaşları ürün seçim konusunda uyarıda bulunana ekipler, “Vatandaşlarımız alışveriş yaparken bakanlığımızın ifşa listelerinde bulunan ürünlere dikkat etmeli, bu ürünleri almamalıdır, şüphe duyması halinde Alo Gıda 174 hattını arayarak bildirimde bulunmalıdır. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sürekli denetimler gerçekleştiriyoruz ancak en iyi denetçi her zaman tüketicinin kendisidir. Alırken bilinçli olmalı, etiketsiz gıdaları almamalı, son tüketim tarihlerine dikkat etmelidir” dedi.
GIDA TÜKETİRKEN DİKKAT!
Alışveriş yapılırken ürün seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde;
Ambalaj: Zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli gıdalar tercih edilmelidir. Ambalajsız gıdalar ile ambalajı yırtılmış veya bozulmuş gıdalar satın alınmamalıdır.
STT / TETT: Kolay bozulabilen ve kısa surede tüketilmesi gereken gıdalarda son tüketim tarihi; diğer ürünlerde ise tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmelidir.
Muhafaza: Her gıdanın kendine özgü muhafaza koşullarında (sıcaklık, nem, ışık, vb…) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir. Gıdaların bulunduğu buzdolabı ve derin dondurucuların çalışmadığı görüldüğünde ürünler satın alınmamalı ve ALO 174 Gıda hattına bilgi verilmelidir. Gıda etiketinde, özel muhafaza koşulu ve/veya kullanım koşulu belirtilmişse bu koşullar sağlanmalı ve kullanma talimatına uyulmalıdır.
Bakanlık onaylı: Hayvansal gıdaların etiketinde oval şekilde ve içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu “tanımlama işareti” aranmalı, diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen “İşletme Kayıt Numarası (İKN)” bulunan gıdalar tercih edilmelidir.
Kaynağı belli: Kaynağı bilinmeyen çiğ süt satın alınmamalıdır. Çiğ süt kaynatılmadan tüketilmemelidir. Çiğ sütten yapılan ancak salamura işleminden geçmemiş veya olgunlaştırılmamış peynirler satın alınmamalıdır. Kırık, çatlak, kirli yumurta satın alınmamalıdır. Tahıl, kuru baklagillerin, sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumların küflü, böcek yenikli, kırık taneli olanları satın alınmamalı ve ALO 174 Gıda Hattına bildirilmelidir.
Et ve balık: Etlerin kendine has koku, renk, görünümünün olmasına ve mühürlü olmasına dikkat edilmelidir. Et güvenilir yerlerden satın alınmalıdır. Hazır kıyma yerine parça etten çektirilen kıyma, parça tavuk yerine de bütün tavuk tercih edilmelidir. Balık satın alırken kendine has kokusunun olmasına, pullarının parlak, gözlerinin berrak ve hafif kabarık, solungaçlarının kapalı ve kırmızı renkte olmasına dikkat edilmelidir.