Türkiye cumhuriyetini kuran Cumhuriyet halk partisi 87.yaşını kutluyor. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923 tarihinde kurulan CHP Kurtuluş savaşını örgütleyen ve yürüten "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i hukuk cemiyetinin devamı olmanın gururunu taşıyor. CHP kurucusu ve ilk genel Başkanı Atatürk'ün önderliğinde laik, çağdaş, cumhuriyete kavuşturduğu Türkiye'ye demokrasiyi getirdi. Ve CHP geçmişte ve günümüzde olduğu gibi, gelecekte de Türkiye'nin güvencesi.
    Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk tarafından 9 Eylül 1923 de kuruldu. Kurtuluş savaşını örgütleyen ve yürüten Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk cemiyetinin devamıdır. Başlangıçta Halk fırkası adını alan parti, 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası 1935 yılında da Cumhuriyet Halk Partisi oldu. 1927 yılında Cumhuriyetçilik, Halkçılık,Milliyetçilik,laiklik CHP'nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. 1935 yılında da önceki dört ilkeye Devletçilik ve devrimcilik ilkeleri eklenerek ilkeler altıya çıkarıldı. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgeler. CHP'nin tarihi Türkiye Cumhuriyetinin tarihiyle özdeştir. CHP kurucusu ve ilk genel başkanı Atatürk'ün önderliğinde Türkiye'nin bağımsızlığını kazandı. Cumhuriyeti kurdu. Saltanatı kaldırdı. Hilafete son verdi ve ulusal birliği sağladı. Hukuk eğitim ve toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye cumhuriyetini biçimlendirdi. CHP ulusal sanayinin ve ekonominin geliştirilmesine öncülük etti.
    2.dünya savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçiş sağlayarak öncü misyonu sürdürdü. Bu dönemde parlamenter demokratik rejimin kurumsallaşmasına dönük değişimleri gerçekleştirme ve temel hak ve özgürlükleri geliştirme mücadelesi verdi. 1960 yılların ortalarında CHP sola açılarak kendisini ortanın solu olarak tanımladı. 1970 li yıllarda ideolojisini demokratik sol kavramıyla tanımlayan CHP önerdiği sosyal reformlarla düzen değişikliğini hedefledi.Bu süreçte CHP devlet partisinden halkın partisine düzen partisinden değişimin partisine dönüştü. Sosyalist enternasyonale katılan CHP tarihsel geleneğini ve temellerini temsil eden ilkelerin yanı sıra sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimsedi. Bu temel ilkelerin ışığında özgürlük,eşitlik,dayanışma,emeğin üstünlüğü,gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme ilkeleri de CHP programında yer aldı. Türkiye cumhuriyeti ile CHP tarihi ortaktır. CHP bağımsızlık mücadelesini yürüten Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i hukuk cemiyetinin devamı olarak Atatürk tarafından 9 Eylül 1923 de kuruldu. CHP kökleri toplumumuzun tarihinde ve ulusal kurtuluş savaşımızda olan partidir. CHP Türkiye cumhuriyeti ile iç içe gelişti,birlikte olgunlaştı ve toplumumuzun temel değerlerini paylaşıp geliştirerek büyüdü.CHP,her dönemde günün koşullarının gerektirdiği yeni fikirleri benimseyerek toplumumuzda değişimin gücü oldu. Her zaman yenileşmenin ve büyük dönüşümlerin öncülüğünü üstlendi. CHP kurucusu ve ilk genel başkanı Atatürk'ün önderliğinde saltanatı kaldırdı. Cumhuriyeti kurdu, Hilafete son verdi,ulusal birliği sağladı. CHP'nin gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Biçimlendi, kökleşti gelişti. Bu özellikleriyle Cumhuriyet Halk partisinin tarihi ulusal kurtuluş mücadelesi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle özdeştir. Cumhuriyet tarihi ile özdeş oluşum süreci içinde Cumhuriyet Halk partisinin temel ideolojik yaklaşımları da gelişti. 1923 de hazırlanan parti tüzüğünde halk egemenliği,çağdaşlık ve hukuk devleti anlayışlarını içeren Dokuz umde yer aldı. 1927 deki ikinci kurultayda Cumhuriyetçilik Halkçılık, Milliyetçilik, laiklik CHP'nin dört ilkesi olarak benimsendi. 1935 deki üçüncü kurultayda bunlara Devletçilik ve inkılapçılık eklenerek ilkelerin sayısı altıya çıkarıldı. Cumhuriyet Halk partisinin bu ilkeleri zaman içinde kazandıkları yeni yorumlarla ve gelişmeleriyle CHP oluşumunun tarihsel değerlerini ve zenginliğini meydana getirdi.
    Selam olsun CHP'sini kuranlara selam olsun bugün onu Kuvvayi Milliye ruhuyla yaşatanlara.
Editör: TE Bilişim