Geçtiğimiz hafta açıklanan maaş artışlarına göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15.75 enflasyon farkı alırken, memur emeklileri ise yüzde 11.54 oranında zam aldı. Ancak, emekli maaşlarının giderek erimesi, ek zam gerekliliğini bir kez daha öne çıkardı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilere ek zam yapılması için önemli bir tarih verdi ve 13 Ocak'ta yapılacak toplantıya dikkat çekti.

Emekli (1)

MAAŞ ARTIŞLARI YETERSİZ, EK ZAM TALEPLERİ ARTIYOR

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yapılan yüzde 15.75’lik artış, emeklilerin geçim sıkıntısını çözmekte yeterli olmuyor. Bu artışla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseldi. Ancak, enflasyon oranlarının ve hayat pahalılığının sürekli arttığı bir dönemde, emeklilerin alım gücünün bu artışla iyileşmesi mümkün görünmüyor. Aynı şekilde, memur emeklilerine yapılan yüzde 11.54’lük zam da emeklilerin geçim dertlerini hafifletmekte yetersiz kalmış durumda. Bu koşullar altında, ek zam talebi güçlenmiş durumda.

Emekli Ikramiye Yeni (4)

EMEKLİLER ZOR DURUMDA: SGK UZMANI’NDAN EK ZAM ÇAĞRISI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarının, artan yaşam maliyetlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu ve emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını belirtti. “Emeklilerin mevcut maaşlarıyla yaşamlarını sürdürebilmeleri oldukça zor. Maaşlar giderek eriyor ve bu durum, emeklilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Maaşlara refah payı eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak, bu talep hala karşılanmış değil” ifadelerini kullandı. Erdursun, mevcut maaş hesaplama sisteminin gözden geçirilmesi ve kalıcı çözüm olarak intibak düzenlemesi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Emekli Ikramiye Yeni (7)

GEÇEN YILDAN HATIRLANAN EK ZAM AÇIKLAMASI

Erdursun, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Ocak’ta yaptığı sürpriz ek zam açıklamasını anımsatarak, bu yıl da benzer bir adım atılabileceğini ifade etti. “Geçtiğimiz yıl yerel seçimler öncesinde emeklilere yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu yıl da 13 Ocak’taki toplantı sonrası emeklilere ek zam yapılması gibi bir gelişme olur mu, bu bilinmiyor. Ancak, emekliler büyük bir beklenti içinde. Yapılacak bir düzenleme, emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirme adına önemli bir adım olacaktır” dedi.

Emekli Olunacak2

Sorgun Kaymakamı Aydın'dan Sanatkarlar Odası'na ziyaret Sorgun Kaymakamı Aydın'dan Sanatkarlar Odası'na ziyaret

YAPISAL REFORMLAR VE İNTİBAK DÜZENLEMESİ İHTİYACI

Erdursun, yalnızca maaş artışlarının yeterli olmayacağını, emeklilerin yaşam standartlarını sürdürülebilir şekilde iyileştirecek yapısal reformların gerektiğini vurguladı. Özellikle, emekli maaşları arasındaki adaletsizliğin giderilmesi ve tüm emeklilerin eşit şartlarda yaşamını sürdürebilmesi için intibak düzenlemesinin yapılması gerektiğini belirtti. “Emekli maaşlarının güncellenmesi artık kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Eğer bu adım atılmazsa, emekliler arasındaki maaş uçurumu daha da derinleşecek ve tepkiler büyüyecektir” diye konuştu.

Emeklilerin yaşadığı zorlukların çözülmesi için kısa vadeli çözümlerle birlikte uzun vadeli yapısal reformların da gündeme alınması gerektiğini belirten Erdursun, hükümetten emeklilere yönelik yeni düzenlemeler beklediklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi