HER ağaç kurdunu kendi gövdesinde yaratır.
Yozgat’ın durumu da aynen öyle olmuştur. 
Bazı cahil ve Atatürk düşmanları tarafından sıklıkla dillendirilen “Atatürk Yozgat’a ceza verdi” cümlesini telaffuz etmeleri, ölü bir insana iftira atmaktan öteye gitmez. Biz Yozgatlılar; ölüleri yargılamaktan, dirileri de sorgulamaya cesaret edemediğimizden bir arpa boyu yol alamadık vesselam.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk, 1934 yılında Yozgat Sarıkaya köyüne bir otel yapılması için ilgili bakanlığa direktif veriyor. Buradaki sıcak suyun daha iyi değerlendirilebilmesi için o tarihlerde Sorgun’a bağlı Sarıkaya köyüne, yirmi odalı otel ve gazino yapılmasını istiyor. 
Yine ayni yılda Nafıa Bakanlığı derhal ihale açıyor. Bu ihale gazetelerde şu şekilde yer almaktadır; Terzili mevkiindeki kaplıcada hususi idare namına İnşa olunacak otel ve gazinonun planı aşağıda şekil dahilinde Yozgat Vilayetince müsabakaya konmuştur.
1 - Otel 20 yataklı ve hususi iki ve umumi bir banyo dairesini muhtevi olacaktır. 
2 - Zem'. 1 katı gazino ve lokanta halinde olacak mutfak vesaire kısım bodrum katında tesis edilecektir.    
3 - Binanın etrafında mevkiyle mütenasip bir bahçe resmi de ilave edilecektir.
4 - Projesi kabul olunacak talip bilahare on beş gün zarfında tafsilat resimlerini halk kağıdı üzerine mürekkeple çizecektir.
5-Teklif edilen resimler Nafıa Vekaletinin teşkil edeceği iki mütehassıstan mürekkep bir Hey'et tarafından tetkik edilerek birinciye 300 lira ile. ikinciye 150 lira mükafat verilecektir verilecek mükafatlar tafsilat resimlerinin verilmesinden sonra tediye olunacaktır. 
6- Daha fazla malumat almak isteyenlerin Yozgat Valiliğine müracaatları ilan olunur. 
Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanırken bakın Yozgat’ta neler yaşanıyor.
Yerköy’de bulunan termal su sahası Vali Amir Çiçek döneminde dört adet kuyu sıcak su kuyusu açılıyor. Kuyuların bulunduğu bölgede hazineye ait dört bin beş yüz dönümlük arazi önce Almanya’da yaşayan gurbetçi bir hemşerimize verilmek isteniyor, Yerköy esnafları ve halkı karşı çıkınca da bu arazi Kültür Bakanlığına tahsis ediliyor.
O yıllarda Sorgun Termal Otel ortaklarından olan Yozgatlı bir siyasetçi burayı almak istiyor, o siyasetçi bu araziyi ele geçiremediği için bugün dört bin beş yüz dönümlük hazine arazi bazı rant çevreleri tarafından paylaşılamadığı ve Sorgun’daki termal otel ile rekabet etmemesi için gelecekte termal tesise dönüşmemesi gailesiyle, bugün akar vaziyetteki 50 derece sıcaklığı olan bu su atıl bırakılıyor. Dört bin beş yüz dönümlük arazi Yozgatlı etkili ve yetkili bazı siyasetçiler tarafından parça parça kurumlara tahsis yapılarak bu bölgedeki sıcak suların termal tesislere dönüşmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. 
4500 dönümlük arazinin bir kısmı Adalet Bakanlığına devredilerek buraya ceza evi yapılacağı söyleniyor.
Bir kısmının Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesine verildiği, bir kısmı belediye tarafından bugün çöplük ve hayvan barınağı olarak kullanılmakta ve yeni bir mezbahana yapılıyor. 
Tarım ve seracılığa oldukça elverişli olan bu topraklar, yıllardan beri atıl durumda.
 Yerköy ilçesinin kaderini değiştirecek nitelikte. 
Eğer ki Sarıkaya bugün ilçe haline gelmiş ise, 1934 yılında buraya yapılan termal otel ve gazino sayesindedir.
Bugün beyhude akıp giden Yerköy’deki sıcak suların hakkıyla değerlendirildiğini düşünecek olur isek, varın gerisini siz düşünün. 
Gelin görün ki; un, şeker ve yağın olması helva yapmak için yetmiyor. Birileri; Yozgat sayesinde sahip olduğu makam koltuğunu şahsi çıkarları uğruna kullanarak, Yozgatlıların kaderiyle oynuyor. Bırakın memleketimize bir çivi çakmayı, “ya benimsin ya da hiçsin” kuralıyla Yozgat ve Yozgatlıya en ağır cezayı veriyor. 
***
Not; Şimdilik isimleri saklı tutuyorum. Gerektiğinde bilgi ve belgeleriyle açıklayacağımdan da kimsenin şüphesi olmasın. Yeter ki memleketim haris kişiler tarafından böylesine ağır cezalandırılmasın.