Saraykent’in soyu ve kökeni merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, Saraykent’in soyu nedir? İşte detaylar:
Saraykent, Türk boylarının Anadolu’ya yerleştiği dönemlerde Süleyman Paşazade Efendi ve kardeşi Sırrı Bey tarafından keşfedilmiştir. Bu iki lider, Saraya-Avlular mevkiine gelerek çadırlarını kurmuş ve hayvanlarını otlatmaya başlamıştır. İlkbaharda sürülerini güneye doğru otlatırken, bugünkü Saraykent'in bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Yılanlı Tepe'nin eteklerine yerleşerek burada birkaç yıl kalmışlardır.
Saraykent, Selçuklu Devleti'nin yıkılmasıyla Anadolu'da kurulan Türk Beylikleri içinde Eratna Beyliği sınırlarına dahil olmuştur. Daha sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tapu kayıtları, bölgedeki köylerin "Çepni" olarak adlandırıldığını göstermektedir. 1839 yılında Karahisar Behrem Şah'a bağlı bir ilçe haline gelen Saraykent, 1860 yılında Akdağmadeni ilçesine bağlı bir köy olmuştur.
1941 yılında yaşanan büyük bir deprem, Karamağara'da büyük hasara yol açmış, çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Depremin ardından Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bölgeye gelerek yaraların sarılmasına yardımcı olmuştur. Karamağara, 1972 yılında belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur. 1990 yılında ise ilçe statüsü kazanmıştır.
Saraykent, tarihi kalıntılarıyla da dikkat çekmektedir. Saray Mahallesi'nde bulunan Roma Hamamı ve Bademli Tepe'deki han kalıntıları, bölgenin geçmişine ışık tutmaktadır. Ayrıca, Saraykent'teki kaplıca, sodyum klorürlü ve sodyum bikarbonatlı su kaynakları ile romatizmal hastalıklara ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.