Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi, obezitenin bu yüzyılın en önemli hastalıklarından biri olmaya aday olduğunu hatırlatarak, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

     Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, geçmişte güç, refah, ve sağlık gösterisi olan obezitenin günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekilerek, ''Dünya sağlık örgütü obeziteyi sağlığı bozacak şekilde vücuttan anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlarken, başka bir tanımda depo yağlarının yağsız vücut kitlesine oranla artması ve normal kabul edilen değerlerin üzerine çıkması olarak kabul edilmektedir'' denildi.

     Beden kitle indeksinin, obezitenin belirlenmesinde kullanılan bir yöntem olduğu, bireyin vücut ağırlığı, boy uzunluğu karesine bölünmesiyle bulunduğu kaydedilen açıklamada, beden kitle indeksi 30 ve üzeri olanların obez olarak değerlendirilebildiğinin altını çizilerek, şöyle denildi:

     ''Obezite bulunduğumuz yüzyılın en önemli hastalıklarından biri olmaya adaydır.

            Bu nedenle üzerinde durulmalı ve mutlaka tedavi edilmelidir. Obeziteden korunma çocukluk çağından başlamalıdır. Bu dönemde başlayan hastalık yetişkinlik döneminde tedavisi daha zor problemlerle karşımıza çıkmaktadır. Yetişkinlerde sadece obezite ile değil komplikasyonları ile de mücadele etmek zorunda kalabiliriz.

            Obezite ile mücadele zor ve uzun bir yoldur. Bu yolda kişinin mutlaka doktor diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistten oluşan sağlık ekibinden çevresinden ve en önemlisi ailesinden destek alması gerekir. Obez olan kişinin hastalıkla mücadelesi yıllarca sürebilir.

            Bunlar gözümüzü korkutmamalıdır. Sağlıklı toplum için sağlıklı bireyin olması gerekir. Sağlıklı bir toplum yaratmak için mücadeleye yılmadan devam etmeliyiz.''

     Ozbezitenin tedavisinde, ''Tıbbi Beslenme, Egzersiz, Davranış değişikliği, İlaç, Cerrahi'' yöntemlerin kullanıldığı da kaydedildi.

Editör: TE Bilişim