Türkiye'de yılda yaklaşık 3 bin çocuğun kansere yakalandığı bildirildi. Kansere yakalananların yüzde 70'inin hayatlarına şifa ile devam ettiklerini belirten uzmanlar, tedavi sırasında ve sonrasında kanserli bir çocuğa ve ailesine sosyal destek konusunda henüz istenilen noktada olunmadığını söyledi.

            Yılda yaklaşık 3 bin çocuğun kansere yakalandığını ifade eden uzmanlar, "Bu çocukların yüzde 70'e yakını şifa ile hayatlarına devam edebiliyor. Çocukluk çağı kanserlerinin, böyle bir özelliği var. Büyük çoğunluğu iyileşir ama çok uzun süre emek vermek gerekir. Fakat, hem tedaviler sırasında hem de tedaviler sonrasında gerek kanserli bir çocuğa gerekse onun ailesine sosyal destek noktasında henüz istediğimiz yerde olduğumuzu söyleyemeyiz” diye konuştu.

            Türkiye'nin her yerinde çocukların belli merkezlerde kanser tedavisi alabildiğini kaydeden uzmanlan, “Çocukluk çağı kemik iliği nakli ile ilgili eksiklikler vardı. Bu eksik önemli ölçüde giderildi. Hala eksik var. Bunlar da zaman içerisinde giderilecek” dedi.

            Çocukların erişkinlerin küçülmüş modeli olmadığını anımsatan uzmanlar, çocuk kanserlerinin de erişkin kanserlerinden çok farklı olduğunu söyledi. Erişkinlerde ilk sırada görülen akciğer, prostat veya meme kanserinin çocuklarda görülmediğini belirten uzmanlar, çocuklardaki kanserin nedeninin de erişkinlerdeki gibi çevre faktörlerinin genetiği etkilemesi olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim