Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte solunum yoluyla insan vücuduna girerek salgınlar yolu ile bulaşan gripten korunmanın yolu 'Grip aşısı.' KBB Doktoru Metin Çalışkan genellikle ağız ve burun yolu bulaşan mevsimsel grip ve domuz gribine karşı geliştirilen tek bir aşı ile yüzde 90 oranında bir korunma sağlandığını söyledi.
    Yozgat Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Doktoru Metin Çalışkan, influenza denilen virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlar yapan bir infeksiyon hastalığı olan gripten korunmak için mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğini söyledi.
ANTİBİYOTİKLERİN FAYDASI YOK!
    Çalışkan, gribin hasta kişilerin bulunduğu ortaklarda hapşırma ve öksürme yoluyla bulaşabileceği gibi el teması yolu ile de kolaylıkla bulaşabileceğini belirterek, tedavi sürecinde grip ve benzeri hastalıklarda antibiyotiklerin hiçbir faydasının bulunmadığına dikkat çekti.
    “Tersine çok ciddi sakıncaları olabilir. Hiç bir antibiyotik doktora danışmadan alınmamalıdır” diyen Metin Çalışkan; “Sağlıklı insanlarda grip, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı kişilerde, örneğin vücut direnci zayıf durumda olan kronik hastalığı olanlar, kalp-akciğer hastalığı olanlar, yaşlılar, şeker hastaları, olanlarda pnömoni (zatürre), menengoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar görülebilir. Hastalık 1 haftadan uzun sürdüyse, koyu renk balgam ,öksürük,düşmeyen yüksek ateş mevcut ise en yakın bir sağlık kurumuna müracat edilmelidir” dedi.
EKİM-KASIM AŞI
DÖNEMİ
    Dr. Çalışkan, grip aşısının her yıl Ekim-Kasım aylarında tez doz şeklinde yapılmasının korunmak için en önemli yöntem olduğunu söyledi.
    Hastalığın Ocak ve Şubat aylarında sıkça görülmesinden ötürü bu aylardan önce grip aşısı yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Çalışkan, yeni geliştirilen grip aşısı hakkında da bilgi verdi.
DOMUZ GRİBİNE KARŞI DA KORUYOR
    Çalışkan şunları söyledi: “Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde yüzde 80'lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzde 50-60'lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır. Günümüz aşılar tek tipe indirildiği gibi domuz gribi ne neden olan H1N1 artık aşılarda bulunmaktadır.”
 KİMLER AŞI OLMALI
    Devlet Hastanesi KBB Doktoru Metin Çalışkan, grip aşısının hastalık riski bulunan kişilerde mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.
    Çalışkan, aşı yapılması gereken yüksek risk gruplarını şu şekilde açıkladı: “65 yaş ve üstündeki kişiler (özellikle bakımevlerinde kalanlar). Kronik hastalığı olan kişiler: Kronik kalp, akciğer (astımlılar dahil), karaciğer, böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve diğer endokrin sistemi hastalığı olanlar. Kronik hastalık dışında bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: Kanserli-lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler. Ayrıca risk grubundaki kişilere grip bulaştırabilecek sağlıklı kişilerin de (örneğin hastanelerde yoğun bakım, yenidoğan, nakil, bağışıklığı zayıf hastaların bakıldığı bölümlerde çalışan doktor, hemşire, hastabakıcılar; kreş ve huzurevleri çalışanları; birlikte yaşayan aile bireyleri,...) aşılanması önerilmektedir.
    Korunmak için Hastalar en azından hastalıkları tamamen düzelene kadar başkalarıyla öpüşmemeli, kucaklaşmamalı ve hatta tokalaşmamalıdır (virus yıkanmamış elde de bulunur). Ayrıca yine hastalar ağız ve burunlarıyla temas ettiklerinde, öksürük hapşırık nedeniyle ellerine sekresyonları bulaştığında ellerini yıkamadan başkalarının kullandığı telefon vb gibi ortak gereçlere temas etmemelidirler.
    Hastalar ilk 3-4 gün zorunlu değilseler sineme, okul, işyeri, metro, otobüs gibi kalabalık ortamlara girmemeli, evlerinde istirahat etmeli, mutlaka gerekiyorsa başkalarına bulaştırmamak için maske ile sokağa çıkmalıdırlar. En etkili korunma hastaların alacağı bu gibi tedbirlerle olur. Korumada sağlıklı kişilerin alacağı tedbirler: sonbahar-kış aylarında uygun giyim ve beslenmeye dikkat edilmesi; kalın-yünlü sıcak giysiler kullanılması, terli kalınmaması, bol sebze meyve tüketilmesi.!
Editör: TE Bilişim