Türkiye'de ölümlerin yüzde 55'inin kalp-damar hastalıklarına bağlı olduğu bildirildi.
    Uzmanlar yaptığı açıklamada, halk arasında damar tıkanıklığı olarak bilinen koroner arter hastalığının kalp krizine neden olabileceği hatta ölümle sonuçlanabileceği gerçeğinin hastaları korkuttuğunu dile getirdi.
     Koroner arterlerin kalp kasını besleyen damarlar olduğunu ve kalbi besleyen bu damarlarda daralma ya da tıkanma sonucunda hastalığın oluştuğunu ifade eden uzmanlar, hastalığın tam tıkanma olduğunda kap krizi ile kendini gösterdiğini belirtti.
     Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'de sigara içme oranı oldukça yüksek olduğundan koroner arter hastalığının temel nedenleri arasında sigaranın ilk sıralarda yer aldığını anlatan uzmanlar, risk faktörleri arasında genetik, aile öyküsü, yaşlanma gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, şişmanlık, hareketsizlik, stres gibi değişebilen faktörlerin de yer aldığını kaydetti.
     Damardaki darlık arttıkça, koroner arterlerin kalp kasının oksijen ihtiyacını karşılayamaz hale geldiğini ve bu durumda göğüs ağrısının ortaya çıktığını belirten uzmanlar, şunları kaydetti:
     ''Bu ağrı eforla artış gösterir, dinlenmekle geçer. Özellikle yokuş ya da merdiven çıkarken ya da yemek sonrasında göğüs ortasında, sıklıkla sol kola ve çeneye yayılan sıkıştırıcı tarzda bir ağrı olur. Dinlenmekle 5-10 dakikada geçer.
     Kalp krizlerinin yaklaşık yüzde 70'i kritik darlık oluşturmayan, darlıklardaki plağın çatlaması neticesi gerçekleşir. Göğüs ortasında sol kola ve çeneye yayılan ağrı çok şiddetli ve 5-10 dakikadan daha uzun süre devam ederse kalp krizi olasılığı akla gelmelidir. Kalp krizi sırasındaki ağrı vasfı ve yerleşimi açısından benzerlik arz eder. Ancak daha şiddetli ve uzun sürelidir, istirahat ile geçmez. Huzursuzluğa ve şiddetli bir korkuya yol açabilir.
     Bu durumda zaman kaybetmeden en yakın acil servise başvurulmalıdır. Ancak bazen koroner arter hastalığının belirti vermeyebileceği ya da ilk belirtisinin kalp krizi ya da ani ölüm olabileceği de unutulmamalıdır.''
     Koroner arter hastalığının tedavisinde ilaç ve yaşam tarzı değişikliğinin önemli olduğunu da vurgulayan uzmanlar, ''Kritik darlığın olmadığı hastalarda hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavileri önerilir.
    Kalp krizlerinin çoğunluğunun kritik darlık oluşturmayan darlıklar üzerinde meydana geldiği akıldan çıkarılmamalı, bu hastalar mutlaka önerilere uymalıdır'' dedi.

Editör: TE Bilişim