Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Serkan Özkan, obezite hastalığının günümüzde gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirterek, obezitenin genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olduğunu söyledi.
     Beslenmenin anne karnında başlayarak, yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden, yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacı olduğunu vurgulayan Dr. Özkan, insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanılabilmesinin önemine değindi.
     ''Karın doyurmak; açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir'' diyen Dr. Özkan, günlük yaşamda bireylerin gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları gibi yaşa, cinsiyete, yaptığı işe genetik, fizyolojik özelliklerine, hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı olduğunu vurguladı.
     Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için alınan enerjinin harcanan enerjiye oranla aynı dengede tutulması gerektiğini kaydeden Dr. Serkan Özkan, şunları kaydetti:
     ''Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna paralel olarak günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlanmıştır.''Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Serkan Özkan, obezite, besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması, fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması yüzde 20 veya daha fazla sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edildiğinin altını çizdi. Özkan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim