Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kenelerin yoğun olarak görüldüğü Çekerek bölgesinde, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara yönelik eğitim çalışmalarına başlandı.

     Çekerek Devlet Hastanesi'nde çalışanların katılımı ile kene konusunda bilgiler verildi.

     Hastane Başhekimi Dr. Turgay Kara toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının çalışan doktorlar ve personeli hastalığa karşı duyarlı tutmak olduğunu belirtti. Son zamanlarda, ''Kene tutması'' olarak tabir edilen hastalığa şu ana kadar ilçede çok sık örneğine rastlanmadığının altını çizen Kara, ''Bu sene ilk olarak kene vakasıyla bir kişi müracaat etmiştir. Havaların ısınmasıyla da artış gösterecektir. Hastane olarak her aşamada elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz'' dedi.

     Kene ısırmasının, hayvanlardan insanlara geçen öldürücü bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Başhekim Kara konuşmasını şöyle sürdürdü:

     ''Bir insanın vücuduna kenenin sabitlenmesi 12 ile 24 saat arasındadır. Bazı insanlarımız 'pikniğe gidelim mi? Gidersek kene bulaşabilir mi?' diye ifadelerle bize sorular yöneltiyor. Keneler 12 ile 24 saatte insan vücudunda sabitlendiği için eğer pikniğe gidip geldikten sonra üzerimizdeki elbiselerimizi değiştirirsek hiçbir sorun olmaz. Vücuda giren keneleri iplik veya pens yardımıyla kolayca bulunduğu yerden çıkarabiliriz. 2006 yılında keneden dolayı ülkemizde 150 vaka görülmüştür ve bunlardan 13'ü hayatını kaybetmiştir. Yapılan istatistiklere göre keneler en fazla Temmuz ayında artmaktadır.''

     Kenelerin olduğu alanlarda bulunan kişilerin, vücutlarını düzenli olarak kene yönünden muayene ettirmeleri gerektiğine işaret eden Kara, ''Kene ısırığı üzerine herhangi bir kimyasal madde kesinlikle dökülmemeli, hasta yakınları ile hastane çalışanlarının gerekli koruma önlemlerini almadan hastalarla temas etmemeleri gerekmektedir. En yakın hastaneye gelerek, muayeneleri yapmalıdır'' diye konuştu.

     Kara, hastalığın, ani başlayan ateş, baş ağrısı, vücut kırıklığı, halsizlik, kas ağrıları ve belirgin iştahsızlıkla başladığını sözlerine ekledi.

     Daha sonra katılımcılara kene ile ilgili slayt eşliğinde bilgiler aktarıldı.

KONUTLAR ZİYARET EDİLİYOR

     Çekerek ilçe merkezi ile birlikte bağlı belde ve köylerde de kene ile mücadele konusunda bilgilendirme çalışmalarına başlanıldı. Çekerek Sağlık Grup Başkanı Dr. Yunus Emre Özer, oluşturulan ekiplerin köylerde vatandaşlarla birebir görüşmeler yapmak suretiyle bilgilendirdiğini söyledi.

     Kene yapışan bir kişinin 6 saat içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini vurgulayan Sağlık Grup Başkanı Yunus Emre Özer, ''Bazı vatandaşlarımız kene yapışma olaylarında, keneyi kendisi çıkararak saklama mecburiyeti hissediyor ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı belirtilerini anlayınca mecburen hastaneye gelmek zorunda kalıyor ve böylece tedaviye geç başlanmış oluyor'' dedi.

     Özer, bu nedenle vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim