Dizde ağrı, şişlik, diz eklemi seviyesinde hassasiyet ve kilitlenme şeklinde belirtilerle ortaya çıkan menisküs yırtığı tedavi edilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ancak her menisküsün ameliyat gerektirecek boyutta olmadığı belirtiliyor.
    Uzmanlar, menisküsün her insanda farklı şekillerde ortaya çıkabildiğini ve her menisküsün ameliyat gerektirmediğini açıkladı. Kendilerine her gün çok sayıda kişinin menisküs şikâyetiyle geldiğini ve ameliyat olmak istediklerini belirttiklerini kaydeden uzmanlar, bazı menisküs yırtıklarının ameliyatsız ilaçlarla tedavi edilebildiğini vurguladı.
    Birçok canlıda olduğu gibi insanlarda da dizin her iki tarafında, iki kemiğin arasında conta gibi işlev gören hilal şekline benzer iki adet kıkırdak yapı bulunduğunu aktaran uzmanlar, "Uyluk ve kaval kemikleri arasında yer alan bu kıkırdak conta, yüklenmeler sırasında oluşabilecek yüksek basıncı emme özelliğine sahip. Böylece kemiklere binen yük azalır, bunun yanı sıra dizin öne arkaya gitmesini engelleyici bir görevi de yerine getirilmiş olunur. Genç hastalarda uzunlamasına ve derin yırtıklar, yaşlılarda saçaklanma ve yatay yırtıklar oluşur. Yırtığın tipine göre diz kilitlenebilir. Menisküs yırtıklarının uzunlamasına, yatay ve enine yerleşimli, flep ve kova sapı görünümlü olmak üzere birçok farklı tipi var. Dizde kilitlenme, takılma, travmayla gelişen akut bir yırtık durumunda mekanik belirtiler nedeniyle öncelikle ameliyat düşünülür. Yaşı özellikle 45'in üzerinde olan, mekanik belirtiler takılma, kilitlenme olmayan hastalarda da öncelikle buz tatbiki, ağrı kesici ilaçlar ve tıbbi egzersizlerle tedavi düşünülmesi gerekiyor." dedi.
    Yırtığın boyutu 5 milimetreden küçük olması ve tam olmayan bir yırtık olması durumunda kendiliğinden iyileşebildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumlarda hiçbir şey yapılmayacağını belirtti.
    Buz tatbiki, ağrı kesici ilaçlar ve istirahat ile ağrı rahatlatıldıktan sonra diz egzersizlerine başlanması gerektiğine değinen uzmanlar, "Menisküslerin kapsüle yakın, çok kanlanan bölgesindeki yırtıkların onarım sonrası iyileşme potansiyelleri yüksektir. Yırtık, kova sapı ya da flep tarzındaysa yer değiştirerek eklem aralarına takılıp kilitleme yapabilir, bu durumda ameliyat önerilir." diye konuştu
Editör: TE Bilişim