Uzmanlar, şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarını Kurban Bayramında et tüketimi konusunda uyardı.
    Şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarının fazla miktarda kırmızı et tüketiminden, özellikle yağlı et tüketiminden uzak durmasını isteyen Prof. Dr. Oğuzhan, "Bu tür hastalar, kurban eti tüketirken mümkün olduğunca az et tüketmeli ve haşlama et tüketmeli"! dedi.
    Uzmanlar, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramında et tüketimi ile ilgili şu uyarılarda bulundu: “Şeker, kalp damar ve tansiyon hastaları, beslenmeye en çok dikkat etmesi gereken hastalık grubudur. Yanlış ve düzensiz beslenme bu hastalık grubunda ciddi tehlikeler doğurur. O yüzden biz doktorlar olarak Kurban Bayramında kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat edilmesini istemekteyiz. Çünkü hem kırmızı et, hem de şekerin fazla tüketimi, sadece şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarında değil, normal insanlarda bile ciddi sağlık tehlikeleri doğurabilir. Kronik kalp hastalığı bulunan insanlarımıza hiç kırmızı et tüketmeyin demiyoruz. Bir süre dinlendirilmiş kurban etini dengeli tüketsinler. Az miktarda ve abartmadan. Mümkün olduğunca yağsız yerinden ve haşlama olarak. Sakatat ve kuyruk yağı tüketiminden uzak dursunlar. Bunun yanında bayram ziyaretlerinde kavurma ikramlarını geri çevirmesi bilsinler. Tatlılarda ise sütlü tatlıları tercih etsinler."
    Uzmanlar, bayramlarda insanların ilaçlarını da ihmal ettiklerine dikkat çekerken, “Şeker, kalp damar ve tansiyon hastaları, bayram telaşına kapılıp, ilaçlarını hiçbir zaman ihmal etmemeli. İlaçlarını saatinde ve dozunda almalılar” dedi.
    Kurban bayramında et tüketiminin yanında kurban kesimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Büyükbaş kurbanlıkların kesimi zordur ve efor gerektirir.
    Kişi hem şeker, kalp damar ya da tansiyon hastası, hem de aşırı heyecanlı ise, kurbanı kendisi kesmemeli. Çünkü bu durumda çok heyecanlanacak, kalbini zorlayacaktır. Bu kişilerin kesim sırasında kalp krizi geçirmemeleri için kurbanlarını başkasına kestirmeleri faydalarına olacaktır” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim