Sinüzit; burun, alın ve göz çevresinde yer alan içi hava dolu boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasıdır. Sinüzitler birçok açıdan sınıflandırılabilir. Akut sinüzit bulguların 4 haftadan kısa, subakut sinüzit bulguların 4 hafta – 3 ay kadar, kronik sinüzit bulguların ise 3 aydan fazla sürdüğü sinüzitlerdir. Akut sinüzitlerin en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Yine allerji, burunda yabancı cisim, diş çekimi ve diş enfeksiyonları, burun tamponları, soğuk algınlığı, burun etleri ve burun eğriliği en çok akut sinüzit nedenleri arasında yer alıyor. Yüz ağrısı, yüzde basınç hissi- dolgunluk, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve koku alma bozukluğu en sık belirtileridir. Daha seyrek olarak baş ağrısı, öksürük, kulaklarda dolgunluk, ağız kokusu ve yorgunluk belirtileri görülür.
    Kronik sinüzitin en sık nedenleri, burun allerjisi, burun eti, burun orta kemik eğriliğidir. Erişkinlerde belirtileriakut sinüzite benzer, ancak burun tıkanıklığı ve koyu burun akıntısı daha uzun sürer.
Çocuklarda akut sinüzit belirtileri, erişkinlerdeki kadar spesifik olmadığını açıklayan Op. Dr. Ofluoğlu, “çocuklar yüz ve baş ağrısından pek fazla şikayet etmezler, geçmeyen burun tıkanıklığı, koyu burun akıntısı, öksürük, yüksek ateş, üst göz kapağında şişlik belirtisi olabilir” dedi. Çocuklarda kronik sinüzit, genellikle koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük, hırıltısı ve orta kulak iltihabı ile kendini gösterir.
    Sigara ve soğuk hava sinüziti olumsuz yönde etkiliyor!
    Sigara ve soğuk hava burun ve sinüs fonksiyonlarını bozduğu ve sinüzit gelişimini kolaylaştırdığı için olumsuz çevre koşullarından uzaklaşmak gerekir.Sinüzitlerin temel tedavisi ilaçlardır ve tedaviye cevap vermeyen kronik sinüzitlerde ameliyat planlanır.
    Sinüzitte ilaç tedavisine destek amaçlı buhar, serum fizyolojik damlalar, egzersiz, dengeli beslenme, yeterli sıvı alımı, sinüzit tedavisini olumlu yönde etkiler.
Editör: TE Bilişim