Yozgat’ta ve Türkiye’de pek çok yerde bulunmayan son teknoloji cihazlarla sağlık sektörünün önemli merkezlerinden biri olmaya aday Araştırma ve Uygulama Hastanesi son teknoloji kemik ölçüm cihazı olan “Dansitometri” cihazını da bünyesine kattı.
    Yozgat gibi Anadolu kentlerinde başta bayanlar olmak üzere insanlarda ciddi bir sağlık problemi olan kemik erimesinin tespitinde önemli bir çığır açan dansitometri cihazı 40 saniye gibi bir sürede kemik ölçümü yapıyor. Bu sayede hastaların minimum düzeyde radyasyona maruz kaldığını belirten Araştırma ve Uygulama Hastanesi Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Seyhan Karaçavuş, Osteoporoz veya Kemik erimesi, kemik metabolizmasındaki bir bozukluğa bağlı olarak kemik yapısının değişmesi sonucu ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesine sebep olan bir hastalık olduğunu dikkat çekerek, hastalıkla mücadelede önemli bir mesafe kaydedildiğini söyledi.
    Hastalık hakkında bilgilendirici açıklamada bulunan Karaçavuş; “Lokal bir patoloji veya sistemik bir hastalık sonucu gelişen kemiğin birim alanındaki mineral madde azlığı hacimsel kemik mineral yoğunluğu ile yüksek uyumluluk gösterir. En çok omurlarda, kalça ve bilek kemiklerinde görülse de vücuttaki bütün kemikler bu durumdan etkilenir. Her iki cinste de görülebilmekle beraber hastaların yüzde 80'i kadındır.50 yaş üzerindeki tüm kadınlar ve erkekler osteoporoza yönelik risk faktörlerinin varlığı açısından değerlendirilmelidir.
Çift ışınlı absorbsiyometri (Dual Energy X-ray Absorptiometry; DXA) ile ölçülen kemik mineral yoğunluğunun, gelecekteki kırık olasılığını belirleme değeri çok yüksektir. Hastanemizde kullanılan DXA cihazı, düşük radyasyon dozu sağlayan yüksek frekans teknolojisine sahiptir ve 40 saniyelik işlem süresi ile hastalarımıza kısa sürede.
Editör: TE Bilişim