Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu. Oruç tutarken, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, aşırıya kaçmamak ve dengeli beslenmeyi sürdürmek. Uzmanlar, iftar sofralarında hızlı yemek yemenin sindirim sistemine olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor.

Yozgat'ın beyaz cenneti Yozgat'ın beyaz cenneti

Bu Hatalara Dikkat2

Diyetisyen İrem Akpolat, iftarı açarken bir veya iki bardak su ile birlikte 1 adet hurma ya da kuru kayısı ile başlanmasının faydalı olacağını söyledi. Akpolat, “Yemek öncesinde 5-10 dakika dinlenme süresi, sindirim sistemimizi hızlandıracak ve daha rahat bir sindirim süreci sağlayacaktır” dedi. Akpolat, ana yemeklerde et, tavuk, balık ve kuru baklagiller gibi kaliteli proteinler ile birlikte bol sebze içerikli salataların sofrada yer alması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, yoğurt, ayran gibi kalsiyum içerikli ürünlerin de sofrada yer almasının önemli olduğunu belirtti.

Bu Hatalara Dikkat

Tatlı tercihi konusunda ise Akpolat, “İftardan sonra tatlı tercihiniz taze ve kuru meyvelerden yana olmalı. Haftada 1-2 kez sütlü tatlılar da tüketilebilir, ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Sahurda ise sindirimi kolay ve enerji verici menüler öneren Akpolat, kaliteli protein kaynakları olan yumurta, peynir ve tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesini tavsiye etti. Ayrıca, sahurda yeterli miktarda su tüketiminin önemini vurguladı.

Bu Hatalara Dikkat3

Ramazan ayında fiziksel aktivitenin de ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Akpolat, iftar sonrası yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşlerin sindirim sistemini hızlandıracağını ve egzersiz sürecinin de devam etmesini sağlayacağını belirtti. Akpolat, Ramazan boyunca kilo yönetiminin korunabilmesi için protein ve lif alımının azaltılmaması gerektiğini, ayrıca yeterli su tüketiminin ve egzersizlerin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA