MİLLİ Piyango  milli değildir…!

Yapılan araştırmalara göre “şans oyunlarına rağbet en çok kriz dönemlerinde oluyormuş”.

Sanırım her eve Milli Piyango bileti girmiştir.

Özellikle yılbaşlarında rekor ikramiye dağılımı göz önünde bulundurarak genel olarak büyük şehirlerden piyango bileti sipariş edilir, türlü hayaller kurulurdu. Kimi zaman büyük ikramiyenin aynı seri numaraya gittiğine üzülür, kimi zaman da amorti isabet eden biletimizle teselli bulurduk.

Verdiğimiz paraya üzülmez, bilirdik ki o para onlarca kuruluşa ana kaynak olarak kullanılırdı.

Yozgat’ta yerel ilk piyango 24 Aralık 1910 yılında düzenlenmiştir, Hasılatı Donanmay-ı Osmanî İane-i Millîye Cemiyetine bağışlanmıştır. 

Bu tür etkinlikler bir çok defa tertip edilmiş, halk tarafından DONANMAY-I İANE CEMİYET’ne bağışlanan eşyalar düzenlenen piyango çekişi yapılarak yine halka dağıtılmış, Yozgatlı kıymet verdiği eşyaya piyango sayesinde sahip olmuş, buradan elde edilen gelir ile Osmanlı Devletinin denizlerde hakimiyet kurabilmesi için gemi ve Detroitler sipariş edilmiş, bu gemilerin ilk taksitini de Yozgatlılar ödemiştir. 

Kampanyaya destek verenler ve eşyaların cinsi 24 Aralık 1910 yılında çıkan Yozgat gazetesinde şu şekilde sıralanmıştır; 

Hasılatı Donanmay-ı Osmanî İane-i Millîye Cem'iyetine takdîm edilmek üzere bu kere teşekkül eden piyango komisyonuna, muhterem mu'azzez ahâlimiz tarafından ihdâ buyurulan eşyânın cins ve nev'i
“Aded Esâmi
2 Mutasarrıf beyefendi hazretlerinin refîka-ı muhteremeleri hanım efendi tarafından atlas üzerine ipek işlemeli müzeyyen yasdık başlığı
1 Meclis idâre a'zasından Abdülcabbar zâde Mahmud beyefendi tarafından gümüş yazı kalemi
1 Da'va vekîli Tevfik efendi zâde Abduh Şevki efendi tarafından gümüş yazı kalemi
1 Hafız Edhem efendi zâde Mehmed efendi tarafından telkarı sinare çubuğu
1 Banka me'mûru Asım efendi tarafından iki yaşını mütecâviz tosun
1 Hamamcı Hacı efendi tarafından derûnunda bir demet masnu' çiçekli sürahi
1 Vanlızâde Mustafa efendi tarafından pâdişâhımız Sultan Mehmed Reşad efendimiz hazretlerinin yağlı boya, müzeyyen çerçeveli resm-i hümayunları
1 Yine mûmâ ileyh tarafından Yusuf İzzeddin efendi hazretlerinin kezalik res-i necîbâneleri
1 Perukar Ahmed usta tarafından gâyet masnu', emsâli görülmemiş karınca seri,

Liste uzayıp gitmektedir.

Piyango komisyonu başkanlığına Yozgat Liva “Alay” Komutanı Adil Bey, yardımcılığına da Jandarma Kumandanı Kazım Bey seçilmiştir.

Tüm gelirleri amacı çerçevesinde kullanılarak eşyayı veren de, çekilişe katılanda mutlu olmuştur.

1927 yılında bir başka piyango tertibine rastlamaktayız…

TÜRK TEYYARE CEMİYETİ;

Bağışlanan kurbanlar ve derileri, Gayrimüslim ahalinin Paskalya törenlerinde elde edilen bağışlar, Müslümanlar tarafından verilen Fitre ve Zekatlarla Yaklaşık bir yıl gibi kısa bir sürede 40 bin lira para toplanmış, bu para ile de yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyetine bir adet Tayyare alınmıştır. Yozgatlıların devletine olan bu hizmeti, genç Cumhuriyetin kurucu Reisi; ATATÜRK tarafından takdir edilmiş ve Tayyare’ye YOZGAD adı yazıldıktan sonra şehrimiz üzerinde selamlama uçuşu gerçekleşmiştir.

Devletimiz tarafından resmiyet kazanan “TAYYARE PİYANGOSU”  Spordan sağlığa onlarca kuruluşa kaynak sağlamıştır. 

1939 Yılında Milli Piyango adı verilmiştir.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Cumhuriyetimizin öz kaynağı, milletin membası özelleştirme adı altında amacı dışında kullanılmaktadır. 

Baş tarafına yer alan “MİLLİ” ifadesi derhal kaldırılmalıdır. Milli kelimesi adı altında şahsi menfaat elde edilemez. Milletimizde gerekli tepkiyi göstermeli, oynamakta maksat ütmekse eğer, bu firma kendi şirketinin adını vermeli ki milli kelimesi mana kazansın.