Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle, ÖTV’siz araç alımında en az yüzde 40 yerli üretim şartı getirilirken, araçların satışına ilişkin süre sınırı da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Yeni uygulamayla, hem suistimallerin önüne geçilmesi hem de yerli otomotiv sanayisinin desteklenmesi hedefleniyor.

Araç 2

YÜZDE 40 YERLİ ÜRETİM ZORUNLULUĞU

Yapılan düzenlemeyle birlikte, engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle araç alabilmesi için tercih edilen aracın yerli üretim oranının en az yüzde 40 olması gerekecek. Bu adımla, ithal araçlar kapsam dışı bırakılarak, yerli üretici firmaların rekabet avantajının artırılması amaçlanıyor.

ARAÇ SATIŞ SÜRESİ 10 YILA ÇIKARILDI

Emekli aylığı alanlara rekor promosyon müjdesi Emekli aylığı alanlara rekor promosyon müjdesi

Mevcut uygulamada, ÖTV’siz alınan araçların 5 yıl süreyle satışı yasaklanıyordu. Yeni düzenlemeyle bu süre 10 yıla uzatıldı. Bu değişiklik, engelli bireyler adına araç alıp, ticari amaçla kullanan kişilere yönelik caydırıcı bir önlem olarak değerlendiriliyor.

ÜST LİMİT DEĞERİ YENİDEN DEĞERLEME ORANINA BAĞLI

Düzenlemeyle birlikte ÖTV muafiyetinden yararlanılabilecek araçların üst fiyat limiti de her yıl yeniden değerleme oranı doğrultusunda güncellenmeye devam edecek. 2025 yılı için bu oran yüzde 43,93 olarak açıklanmıştı. Aynı oran, 2026 yılı için uygulanacak vergi, harç ve cezalarda da hesaplama temelini oluşturacak.

Araç 4

YERLİ ÜRETİME POZİTİF AYRIMCILIK

Yeni mevzuat, sadece bireysel haklar açısından değil, otomotiv sektörünün genel dinamikleri bakımından da önemli sonuçlar doğuracak. Yerli üretimi ön plana çıkaran düzenlemenin, ithal araçların satışlarını azaltması, buna karşılık Türkiye’de üretim yapan markaların güçlenmesini sağlaması bekleniyor. Böylece hem engelli bireylerin ulaşımı kolaylaşacak hem de yerli üretim desteklenerek ekonomiye katkı sağlanacak.

Kaynak: Haber Merkezi