Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde Osmanlı'nın başmimarı olarak görev yapan Sinan, klasik Osmanlı mimarisinin zirveye ulaşmasını sağlayan isim oldu.

ASKERİYEDEN MİMARLIĞA UZANAN BİR YOLCULUK

Genç yaşta Acemi Oğlanlar Ocağı’na katılan Mimar Sinan, burada marangozluk ve yapı işleri üzerine eğitim aldı. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde Belgrad, Rodos, Mohaç, Viyana, Almanya, Irak ve Mısır gibi birçok sefere katıldı. Van Gölü'nde gemi yapımı gibi askeri mühendislik başarılarıyla dikkat çeken Sinan, mimarlık alanında hızla yükselerek 1539'da Osmanlı Saray Başmimarı oldu.

Mimar Sinan Kimdir 2

OSMANLI MİMARİSİNE YÖN VEREN ESERLER

Mimar Sinan, Osmanlı mimarisini klasik döneme taşıyan ve imparatorluğun gücünü yansıtan birçok başyapıta imza attı. Şehzade Camii'ni çıraklık, Süleymaniye Camii'ni kalfalık, Selimiye Camii'ni ise ustalık eseri olarak tanımlayan Sinan, yaklaşık 50 yıl boyunca Osmanlı'nın en önemli yapılarının baş mimarlığını üstlendi.

Başlıca eserleri arasında şunlar yer alıyor:

BBP kurucu lideri Muhsin Yazıcıoğlu kimdir? BBP kurucu lideri Muhsin Yazıcıoğlu kimdir?

Şehzade Camii (1548, İstanbul) – Çıraklık eseri

Süleymaniye Camii (1557, İstanbul) – Kalfalık eseri

Selimiye Camii (1575, Edirne) – Ustalık eseri

Haseki Külliyesi, Mihrimah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Kaptanıderya Piyale Paşa Camii gibi sayısız külliye, cami, köprü ve han

OSMANLI MİMARİSİNİN EVRENSEL KİMLİĞİ

Mimar Sinan’ın eserleri, mühendislik harikası olarak kabul edilir. Kendi döneminde Roma'daki San Pietro Katedrali’nin 160 yılda tamamlanmasına karşın, Süleymaniye Camii'ni 7 yılda, Selimiye Camii'ni ise 6 yılda bitirmiştir. Bu başarısı, Osmanlı’nın mühendislik ve mimari gücünü de gözler önüne serer.

Mimar Sinan Kimdir 3

MİMAR SİNAN’IN MİRASI VE ÖLÜMÜ

17 Temmuz 1588’de İstanbul’da hayatını kaybeden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin yanında yer alan mütevazı türbesinde yatmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle Mimar Sinan üzerine bilimsel çalışmalar yapılmış ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne onun adı verilmiştir. Bugün bile eserleriyle zamana meydan okuyan Mimar Sinan, dünyanın en büyük mimarları arasında gösterilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi