GÜNE zinde başlamak ve enerjik bir gün geçirmek kim istemez ki.

Zaman zaman günlük işleri yaparken halsizlik ve isteksizlik yaşanabilir. Her ne kadar bu durum,  yoğun iş temposu ve hızlı yaşamın bir sonucu olsa da, belirgin ve uzun süren halsizlik bazı hastalıkların habercisi olabilir. 

Halsizlik,  günlük işleri yaparken yorgun, yetersiz ve güçsüz hissedilmesi olarak tanımlanabilir. Burda önemli olan mevcut durumun üşengeçlik mi yoksa hastalıktan mı kaynaklandığının anlaşılmasıdır.

Israrlı bir halsizlik şikayetinin altında yatan nedenin mutlaka araştırılması gereklidir. Zira halsizliğin; kansızlıktan kansere kadar çok farklı nedenleri olabilir. 

Halsizliğin en sık nedenleri nelerdir?

Anemi (kansızlık): Halsizliğin en sık nedenlerindendir. Çünkü oksijen taşıyan hemoglobinin eksikliği kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Uygun bir tedavi ile anemi düzeltildikten sonra halsizlik şikayetinin de kaybolduğu görülecektir.

Depresyon ve stres: Depresyon ve stres halsizlik nedenleri arasında ikinci sırada yer alıp çok ciddi halsizlik ve yorgunluk yapabilmektedir. 

Hipotiroidi: Tiroid bezinin az çalışması ile seyreden bu hastalık, kişinin kendisini çok yorgun hissetmesine neden olur. Bu insanlar kendilerini yorgun, bezgin ve güçsüz hissederler. Ayrıca bu gruptaki hastalar az yemelerine rağmen kilo almaya eğilimlidirler ve zihinsel fonksiyonlarında da yavaşlama görülür.

Romatolojik Hastalıklar: Otoimmün hastalıklar olarak da bilinen bu grup hastaların ortak özelliği halsiz ve yorgun olmalarıdır. 

Kanser:  Kanser hücreleri hastanın tüm vücut sistemlerini bozarak ve bir takım yorgunluk yapan kimyasallar salgılayarak halsizliğe neden olabilir. Yine kansızlık yaparak, yorgunluk yapabilir. Tümörler insan organizmasına daha hızlı bir metabolik aktiviteye sahiptir. Yani şekeri daha hızlı tüketir, kişinin kan şekerini düşürür ve oksijeni daha çok harcarlar. Çünkü tümörler hızlı büyüyen dokulardır. Gereksinimleri de çok fazladır ve kişinin aleyhine alıp bunları harcadıkları için de kişi kendini yorgun hissedebilir.

Bunların yanında kalp, damar, akciğer hastalıkları ve uyku apne sendromunda da, oksijen ihtiyacı karşılanamadığı için yorgunluk olur. Kişi bir kat merdiven bile çıksa yorulabilir, nefessiz kalabilir. 

Yine vitamin ve mineral eksiklikleri de metabolizmada fonksiyonların bozulmasına sebep olarak yorgunluk yapan nedenler arasında yer alır.

Halsizliğin altta yatan bir nedeni yoksa, yaşam kalitenizi, iş gücünüzü düşürmüyorsa, bir süre sabredebilirsiniz. Ancak halsizlik bütün yaşam kalitenizi alt üst ediyor, iş yapamaz hale getiriyorsa, kesinlikle bir doktora başvurmalısınız.