Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen ve BMC Microbiome dergisinde yayımlanan geniş kapsamlı araştırmada, turunçgillerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki olumlu etkileri ve bunun depresyon riskiyle olan bağlantısı incelendi.

Portakal

Bağırsak sağlığının ruh hali üzerindeki etkisi uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekerken, bu çalışmada özellikle turunçgil tüketiminin beyin kimyası üzerindeki potansiyel faydaları araştırıldı. Çalışmaya 32 bin 427 kişi katıldı ve turunçgil tüketimi, bağırsak mikrobiyomu ile depresyon arasındaki bağlantılar detaylı şekilde analiz edildi.

Meyve 2

TURUNÇGİL TÜKETİMİ DEPRESYON RİSKİNİ %22 AZALTIYOR

Araştırma kapsamında, katılımcılara 130 farklı gıda maddesini ne sıklıkla tükettikleri soruldu ve özellikle greyfurt, portakal, greyfurt suyu ve portakal suyu tüketimi üzerine yoğunlaşıldı. Ayrıca, katılımcılardan depresyon teşhisi alıp almadıkları ve antidepresan kullanıp kullanmadıkları gibi bilgiler de toplandı.

2003-2017 yılları arasında yürütülen araştırmanın sonuçları dikkat çekici oldu. Çalışmaya katılan 32 bin 427 kadından 2 bin 173’ünün depresyon yaşadığı belirlendi. Verilerin analiz edilmesi sonucunda, turunçgil tüketiminin depresyon riskini %22 oranında azalttığı tespit edildi.

Çalışmanın devamında, turunçgillerin yanı sıra genel meyve ve sebze tüketiminin de depresyon riskiyle ilişkili olup olmadığı araştırıldı. Ancak, turunçgiller dışında diğer meyvelerin—örneğin elma ve muz gibi yaygın olarak tüketilen meyvelerin—depresyon riski üzerinde benzer bir etkiye sahip olmadığı görüldü.

İlk kadın arkeolog olan Jale İnan kimdir? İlk kadın arkeolog olan Jale İnan kimdir?

Turunçgil 2

HARVARD ÜNİVERSİTESİ’NDEN AÇIKLAMA: “TURUNÇGİLLERİN ETKİSİ SPESİFİK”

Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Massachusetts Genel Hastanesi doktoru Raaj Mehta, liderlik ettiği çalışmayla ilgili Harvard Gazette'e yaptığı açıklamada, turunçgillerin depresyon riskini azaltmada spesifik bir rol oynadığını vurguladı.

Turunçgil 3

Mehta, “Genel meyve ve sebze tüketimi ile depresyon riski arasında anlamlı bir bağlantı bulamadık. Ancak turunçgiller, özellikle de portakal ve greyfurt gibi meyveler, bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkileri sayesinde depresyon riskini azaltıyor” dedi.

Portakal Suyu

Ayrıca Mehta, günde sadece bir orta boy portakal tüketmenin bile bu olumlu etkiyi yaratabileceğini belirtti. Ancak turunçgillerin antidepresanlarla karşılaştırılabilecek bir tedavi yöntemi olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ekledi. Bu çalışma, beslenmenin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine dair yeni veriler sunarken, özellikle bağırsak sağlığının psikolojik iyi oluşla doğrudan bağlantılı olabileceğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: Haber Merkezi