Binlerce kişi için çifte maaş alma fırsatı ortaya çıktı. Detaylar netleşti, 900 gün prim ödemesi yapılmış olması başvuru için yeterli. Eşini ya da babasını kaybeden kadınlar, belirli şartlar altında çifte maaş alabiliyor. Bu maaşın alınmasında kadının çalışıp çalışmaması ya da emekli olup olmaması fark etmiyor. Hem babadan hem de eşten maaş alabilmek için belirli koşullar bulunuyor.
SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATINA GÖRE ÇİFTE MAAŞ HAKKI
Bu düzenlemelerin önemli bir bölümünü ise eşlere ödenen ölüm maaşı ve çocuklara ödenen yetim maaşı oluşturuyor. Eşi vefat eden kişiler, cinsiyet fark etmeksizin belirli şartları taşıdığında maaş hakkına sahip oluyorlar.
ÖLÜM MAAŞINDA EŞİN DURUMU BELİRLEYİCİ
Ölüm maaşında kişinin evli olup olmamasına bakılıyor. Emekli ya da çalışıyor olması maaş almasına engel teşkil etmiyor. Bu sayede eşini kaybeden kişiler, hem kendi emekli maaşlarını hem de eşlerinden kalan ölüm maaşlarını aynı anda alabiliyorlar. Ancak alınacak maaş oranları, kişinin gelir durumuna göre değişiklik gösteriyor. Geliri olmayan eş, yüzde 75 oranında ölüm maaşı alırken, geliri olanların maaş oranı yüzde 50’ye düşüyor.
KADINLAR İÇİN ÇİFTE MAAŞ ŞARTLARI
Kocası vefat eden kadın, kocasının sigorta süresi uygun olduğu takdirde, geliri olup olmadığına bakılmaksızın maaş hakkına sahip oluyor. Ayrıca yetim kalan kız çocuklarına, evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece maaş bağlanıyor. Erkek çocuklarına ise öğrenci oldukları sürece, 25 yaşına kadar maaş ödeniyor.