Kralın ülkeden kaçmasının ardından Kaddafi başkanlığındaki Devrimci Komuta Konseyi (DKK), monarşiyi ve eski anayasayı kaldırarak "hürriyet, sosyalizm ve birlik" mottosuyla Libya Arap Cumhuriyeti'ni kurdu. Bu dönemde DKK hükûmeti, eğitim, sağlık ve barınma gibi sosyal hizmetler sağlama sürecini başlattı. Eğitim her iki cinsiyet için ücretsiz hale getirildi ve sağlık hizmetleri halka ücretsiz sunuldu. Ancak herkese barınma sağlama hedefi tam anlamıyla gerçekleştirilemedi.

Kaddafi 2EKONOMİK BÜYÜME VE SOSYAL POLİTİKALAR

Kaddafi'nin iktidarı döneminde, Libya'nın ekonomik durumu önemli ölçüde iyileşti ve kişi başına düşen gelir 11.000 ABD dolarını aşarak Afrika'nın en yüksek beşinci ülkesi haline geldi. Ancak bu refah artışına, iç baskıların ve tartışmalı dış politikaların eşlik etmesiyle birlikte ülke siyasi olarak karmaşık bir hale büründü.

Kaddafi 3TARTIŞMALI DIŞ POLİTİKA VE DESTEKLEDİĞİ HAREKETLER

1980'ler ve 1990'larda Kaddafi, Doğu Bloku ve Küba ile ittifaklar kurarak, anti-emperyalist ve anti-sömürgeci hareketleri destekledi. Nelson Mandela'nın Afrika Ulusal Kongresi'ni, Yaser Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'nü ve Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu gibi isyancı hareketleri açıkça destekledi. Kaddafi'nin bu politikaları, Libya'nın özellikle Batılı devletlerle olan ilişkilerinin bozulmasına neden oldu ve 1986'da ABD'nin Libya'yı bombalamasıyla sonuçlandı.

Kaddafi1

11 EYLÜL SONRASI DÖNEM VE NÜKLEER SİLAHSIZLANMA

11 Eylül saldırılarının ardından Libya ile Batı arasındaki gergin ilişkiler normalleşmeye başladı. Kaddafi, nükleer silahsızlanma karşılığında Libya'ya yönelik yaptırımların gevşetilmesini sağladı.

2011 ARAP BAHARI VE KADDAFİ'NİN DÜŞÜŞÜ

Ebru Şallı’nın eşi olarak biliniyor: Uğur Akkuş kimdir? Ebru Şallı’nın eşi olarak biliniyor: Uğur Akkuş kimdir?

2011'in başlarında, Arap Baharı'nın etkisiyle Libya'da iç savaş patlak verdi. İsyancılar 27 Şubat 2011'de Geçici Ulusal Konsey'i kurarak Kaddafi rejimine karşı mücadeleye başladı. NATO, isyancıları desteklemek amacıyla Mart 2011'de müdahalede bulundu. 20 Ağustos 2011'de Trablus'un isyancıların eline geçmesiyle Kaddafi hükûmeti devrildi, ancak Kaddafi'nin memleketi Sirte'deki direniş birkaç ay daha sürdü. 20 Ekim 2011'de Kaddafi'nin öldürülmesiyle Libya Arap Cemahiriyesi'nin sonu geldi.

LİBYA'NIN DEĞİŞEN İSİMLERİ

Kaddafi'nin iktidarı döneminde Libya'nın ismi birkaç kez değiştirildi. 1969-1977 yılları arasında ülkenin adı Libya Arap Cumhuriyeti idi. 1977'de Libya Sosyalist Arap Halk Cemahiriyesi olarak değiştirildi ve 1986'da ABD'nin Libya'yı bombalamasının ardından ülkenin adı Libya Büyük Sosyalist Arap Halk Cemahiriyesi oldu.

Kaynak: Haber Merkezi