Avukat Ömer Açıkel, binlerce kişinin mağduriyet yaşadığı Tost uygulaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Tost uygulamasının nasıl işlediği hakkında kamuoyunu aydınlatan Ömer Açıkel, uygulamanın ponzi sistemi gibi işlediğini aktardı.
Tahminen 1 milyar doların üzerinde dolandırıcılığın yapıldığını aktaran Açıkel, İleri Gazetesi’nin yaptığı haberler sayesinde kamuoyunun aydınlatıldığını söyledi.
“SAADET ZİNCİRİ GİBİ BİR SİSTEM”
Uygulamayı anlatarak açıklamasına başlayan Açıkel, “Aslında tost uygulamasının yöneticileri, bu platformu yapay zeka kullanarak, bir kripto alım-satım platformu olduğunu söylüyor. Özellikle yapay zeka kullanıldığı zaman yüksek karlar elde edilebildiğini bu yüzden buraya üye olanların karlı bir alış-veriş yapacaklarını iddia ediyorlar. Binlerce insan bu sisteme giriyorlar. Aslında bildiğimiz bir ponzi sistemi. Yani bir titanın saadet zinciri gibi bir sistem. Üye olanın başka birine link atarak onu da üye yapıyor. Yaptığı zaman da kendisi de belirli bir oranda para kazanıyor” dedi.
“HUKUKEN KORUNAN BİR SİSTEM DEĞİL”
Bu sisteme ocak-şubat ayı gibi girenlerin yüksek kar elde ettiklerini ama sonradan girenlerin paralarını alamadıkları gibi dolandırdıklarını ifade eden Açıkel, sistemin Türkiye’de herhangi bir karşılığı olmadığını söyledi.
Sisteme sadece referans ile girilebildiğini belirten Açıkel, “Hukuken korunan bir sistem değil. Yöneticilerin iddiasına göre Amerika’da kurulmuş bir yatırım şirketinin platformu gibi görünüyor. Bu sisteme sadece üye olanların referansı ile girilebiliyor ve kısa zamanda yüksek karlar vaat ediliyor” şeklinde konuştu.
“KAMPANYALAR YÜRÜTÜLÜR”
Sistemin zaman zaman özellikle Whatsapp grubu üzerinden kampanyalar düzenlediğini de bildiren Açıkel, “300 dolar yatırırsanız 300 dolar bonus kazanacaksınız, bin dolar yatırırsanız bin dolar bonus kazanacaksınız gibi” kampanyalar yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.
“1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE DOLANDIRICILIK”
Bu sistemden en fazla mağdur olanların sonradan sisteme yüksek kar elde etmek amacıyla girenlerin olduğunun altını çizen Açıkel, “1 milyar doların üzerinde dolandırıcılığın yapıldığı tahmin ediliyor. İddia bu yöndedir ki Yozgat’ta da yaklaşık 5 bin hemşehrimizin bu konuda mağdur olduğu söyleniyor” ifadelerini kullandı.
Bütün kamuoyunun bu olayın aslını merak ettiğini ve İleri Gazetesi’nin yaptığı haberler sayesinde aydınlandığını söyleyen Açıkel, “İleri Gazetesi’nin yaptığı haberler sayesinde, ulusal medyada bu sayede haberdar oldu. Mağdur olan birçok hemşehrimiz var. Mağdur olan birçok insan var. Sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de bu platformda mağdur olan insanlar var. Ama Türkiye ayağında Yozgat maalesef önemli bir yer elde ediyor. Anladığımız kadarıyla Azerbaycan’da da mağduriyet söz konusu olmuş. Orda hukuki süreç başlamış. Türkiye’de de bir süreç başladı. Özellikle siber suçlar, organize suçlar konuyla ilgileniyorlar. Bize de tabi mağdur olan hemşehrimiz müracaat etti. Hukuki zeminde onların da mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında çalışmalar yapılacak diye düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Kamera ve Kurgu: Hüseyin Buğdaycı