"GÖRGÜSÜZ, kaba, anlayışsız, terbiyesiz ve uyumsuz kimse” özelliği taşıyan magandalar ipin ucunu iyice kaçırdılar. Hemen her gün bir maganda olayına tanık oluyoruz. Bu olaylar sonucunda yaralananlar, hatta ölenler oluyor. Maganda terörü toplumda dehşet saçmayı sürdürüyor.

Magandalar, kendilerini toplumdan dışlanmış hisseden zayıf kişilikli insanlardır. İçlerinde taşıdıkları aşağılık duygusu, onları uyumsuz duruma getirmiştir. Bu uyumsuzluk; kabalık, terbiyesizlik, şiddet biçiminde ortaya çıkmaktadır.

Magandalar genellikle eğitim düzeyi düşük kişilerdir. Ancak eğitim düzeyi yüksek olanlarda da  magandalık görülebilmektedir.

Magandalar sevgi ve saygı duygusundan yoksundurlar. Bu nedenle çevrelerindeki insanlara nefretle bakarlar. “Bana niye yan baktın?” , ”Aracıma niye yol vermedin?” , “Sıramı niye kaptın?” ve benzeri incir çekirdeğini doldurmayan bahanelerle içlerindeki nefreti kusmaya çalışırlar.

Magandalarda hoşgörü yoktur. Zaten sevgi ve saygıdan yoksun birinden hoşgörü beklenebilir mi? Hoşgörü bir erdemdir. Erdem denilen güzellik, maganda dünyasında kendine yer bulamaz.

Magandalar iradelerine egemen olamaz, öz denetim yapamazlar. Bu da onları olmadık davranışlara iter.

İyi ve güzel özelliklerden yoksun oluşları magandaları kavgacı kılmıştır. Rahatsız oldukları bir durum karşısında hemen parlarlar. Bir bomba gibidirler. Ne zaman, nerede, nasıl patlayacakları belli değildir. 

Magandalar silahtan çok hoşlanırlar. Silah onlar için kendilerini gösterebilecekleri bir güçtür. Bu nedenle silaha sık sarılırlar. Kendilerini gizlemek için çoğunlukla kalabalık ortamlarda eyleme geçerler. 

Magandaların dili bozuktur. Yüreklerindeki kötülük dillerine de vurmuştur. Kaba saba konuşmaktan, sövmekten çok hoşlanırlar. Başkalarını incitmek umurlarında bile değildir.

Kısacası magandalar hasta ruhlu kişilerdir. Yasa masa tanımayan zorbalardır. Vurmak, kırmak, dökmek, yakıp yıkmak onlar için bir zevktir. Böylesine olumsuz özellikleri benliğinde barındıran ve bunları açığa çıkarmaktan hoşlanan birine normal insan gözüyle bakılabilir mi?..

Bir lokantada garsonu, “Hişşt, buraya gel!” diye çağıran, arabasının müziğini sonuna kadar açıp direksiyona yan oturan, canı istedikçe arabasının kornasına basan, arabasıyla ters şeritte giden, gömleğinin düğmelerini göbeğine kadar açan, ayaklarını masanın üstüne koyan, ayakkabısının arkasına basıp onu terlik gibi kullanan, toplu taşım araçlarında çevresindekileri umursamadan bağırırcasına telefonla konuşan, kadınları gözleriyle soyup sözleriyle taciz eden, kadınlara saldırıp şiddet uygulayan, “lan”lı ve “oha”lı konuşmalar yapan, konuşurken ağzının bir tarafı kulağına doğru yayılan biri bence maganda adayıdır; biraz daha ileri gideyim, magandanın ta kendisidir. Bu tip kişiler; bir süre sonra eylemlerini daha ileri düzeylere taşıyarak sövüp saymaya, kavga etmeye, silaha sarılmaya, başka bir deyişle amatörlükten kurtulup profesyonel olmaya başlayacaklardır.

Allah bizi magandaların şerrinden korusun!