İçerisinde 12 kişilik uluslararası bir ekip bulunan gemideki kişilerin gözaltına alındığı ve İsrail üzerinden ülkelerine gönderileceği açıklandı. Türkiye, yaşananları “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi.
ABLUKAYI KIRMAK İÇİN YOLA ÇIKTI
Madleen gemisi, Freedom Flotilla Coalition (Özgürlük Filosu Koalisyonu) tarafından organize edilen bir girişimin parçası olarak, 1 Haziran'da İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Katanya Limanı’ndan hareket etti. Yaklaşık 2.000 kilometrelik yolculukla Gazze’ye ulaşmayı hedefleyen gemi, İsrail’in tüm uyarılarına rağmen rotasında ilerledi.
Geminin ismi, Gazze’nin tek kadın balıkçısı olan ve zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veren Madleen Kullab'dan ilham alınarak belirlendi. Kullab, Filistinli bir kadın olarak denizdeki varlığıyla uluslararası kamuoyunda direnişin sembollerinden biri hâline gelmişti.
GEMİDE KİMLER VAR?
Madleen gemisinde 11 aktivist ve 1 gazeteci yer alıyor. Katılımcılar arasında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Fransız-Filistinli Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan ve Türk vatandaşı Şuayb Ordu gibi isimler bulunuyor. Gemideki 12 kişinin isimleri şöyle:
Greta Thunberg (İsveç)
Rima Hassan (Fransa/Filistin)
Yasemin Acar (Almanya)
Baptiste Andre (Fransa)
Thiago Avila (Brezilya)
Omar Faiad (Fransa, Al Jazeera muhabiri)
Pascal Maurieras (Fransa)
Yanis Mhamdi (Fransa)
Şuayb Ordu (Türkiye)
Sergio Toribio (İspanya)
Marco van Rennes (Hollanda)
Reva Viard (Fransa)
Koalisyon, tüm mürettebatın şiddetsiz eylem eğitimi aldığını ve silahsız olduğunu vurguladı.
YARDIM MALZEMELERİ TAŞIYORDU
Madleen gemisi, Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere tıbbi malzemeler, temel gıda ürünleri, bebek maması, hijyen ürünleri, su arıtma kitleri ve protez gibi insani yardım malzemeleri taşıyordu.
GEMİNİN KONUMU VE MÜDAHALE
9 Haziran saat 08.30 itibarıyla gemi, Gazze’ye yaklaşık 220 kilometre uzaklıktaki Mısır’ın Dimyat açıklarında bulunuyordu. İsrail güçleri, aynı günün erken saatlerinde gemiye müdahalede bulundu. Gemi, 01.30’dan bu yana hareket edemedi. İsrail yetkilileri, gemideki kişilerin İsrail’e getirileceğini ve ardından ülkelerine gönderileceğini duyurdu.
TÜRKİYE’DEN SERT AÇIKLAMA
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, yaşanan gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, İsrail’in Madleen gemisine müdahalesi “uluslararası hukukun açık ihlali” olarak tanımlandı. Müdahalenin uluslararası sularda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan ve içinde vatandaşlarımızın da bulunduğu ‘Madleen’ adlı gemiye, uluslararası sularda seyir hâlindeyken İsrail güçlerince müdahalede bulunulması, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu menfur saldırı, seyrüsefer serbestisini ve deniz güvenliğini tehdit etmektedir. İsrail’in saldırgan ve hukuk tanımaz tutumu, insanlık değerlerine sahip çıkan sesleri susturamayacaktır.”
Türkiye’nin açıklamasında ayrıca, İsrail’in abluka ve insani yardım engellemelerinin uluslararası toplum tarafından da tepkiyle karşılandığı ifade edildi.