TAŞIMALI eğitim sisteminin devreye sokulması, daha sonra eğitimde 4+4+4 sisteminin uygulamaya konulmasıyla birlikte köy okulları da kaderleriyle başbaşa bırakıldı. Bazı köy okulları, köy dernekleri, muhtarlıklar tarafından talep edilip, tahsisini sağlayarak Kültürevi, Köy Konağı, Müze, Muhtarlık gibi sosyal amaçlı tesislere dönüşümünü sağladı. 

Yozgat il genelinde köylerdeki nüfusun azalması, öğrenci sayılarının düşmesine bağlı olarak taşımalı eğitim sistemine dahil edilen köylerde sadece okullar kaderlerine terkedilmedi. Okulu, ebesi, tarım danışmanlığı, el sanatlarına yönelik kurslar, jandarma komutanlığı gibi birimlerle birlikte köy halkıda şehre taşınmayı tercih etti. Bugün köylerin çoğunluğu, yıkık, dökük binalar arasında dolaşan bir kaç insandan ibaret, 'Hayalet Köy' görüntüsüne büründü.

Devlet yönetimi yıllardır 'Köye Dönüş' projeleri hazırlıyor, teşvikler veriyor. Köylerin altyapılarını yeniliyor. Son olarak köyde yaşamını besicilik yaparak sürdürmek isteyenlere yönelik kredi desteği verildi. Bir çok insan köyünde sürü sahibi olabilmek için projeden yararlandı. 

Köye dönüş kolay olmayacak. Ancak, köyde yaşamaya devam edenleri orada tutmak mümkün. İnsanlar, köyünde, şehre gelmeden ihtiyaçlarını karşılayabilirse o zaman şehrin gürültülü yaşamından kendisini çekecektir. Bunun için sağlık hizmetini, çocuklarının eğitimini, sosyal ihtiyaçlarını, genç kızların, kadınların becerilerini geliştirmeye yönelik kursların açılması sağlanması gerekir. Bunu yapmadan köye dönüş mümkün görünmüyor, ufukta...