İLKBAHARIN gelmesiyle sağlıklı, enerjik ve fit olma isteği tekrar gündeme geliyor, dolayısıyla pek çok kişide yaz öncesi kilolardan kurtulmanın arayışı başlıyor.

Peki bunun için ne yapalım, nasıl yapalım?

Kilo vermenin başlangıcı kilo vermeye karar vermekle başlar,  yani önce kişi buna inanmalıdır. Yapılan çalışmalarda da kişilerin tedavi programına uyum sağlamada zorlandıklarını, büyük bir bölümün tedavi programını yarıda bıraktığını göstermektedir. 

Bunun yanında yanlış planlanmış zayıflama programları ile yapılan zayıflama çabaları sağlığa zarar vereceği için diyetin bilinçli yapılması gereklidir. 

Kilo verme kapasitesiyle ilişkili iyi bilinen faktörler arasında diyet uyumu, fiziksel aktivite, cinsiyet, yaş ve belirli ilaçlar yer alır.

Kilo vermek için yapılan diyette dikkat edilmesi gerekenler başlıca şu şekildedir:

Günlük enerji alımının yüzde 20-25’inin kahvaltıda, yüzde 30-35’inin öğle yemeğinde, yüzde 30-35’inin akşam yemeğinde gerçekleştiği bilinmektedir. Kalori alımının kalan kısmının da (yüzde 5-20) aralarda birbirine benzer büyüklüklerde iki veya üç ara öğün şeklinde alınması önerilmektedir.

Günlük beslenme programı üç ana ve en az iki ara öğün olarak planlanmalıdır. Sık aralıklarla beslenilmesi, gereğinden fazla yemeyi önlemekte, acıkmayı geciktirmekte ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltmaktadır.

Uzun süre aç kalmamak, öğün atlamamak, sofrada çok uzun süre oturmamak, yavaş yemek yemek, yemek yerken televizyon izlememek ve telefonla vakit geçirmemek, yatmadan hemen önce  ve gece uyanıp yemek yememek, stresli-sıkıntılı zamanlarda yemeğe yönelmemek, enerji yoğun beslenmemek; yüksek karbonhidrat-yağ içerikli beslenmemek, diyet posasını arttırmak, günlük en az 2-3 litre sıvı tüketmek, su yerine yüksek enerjili asitli içecekler tüketmemek, porsiyon miktarlarını azaltmak kilo vermede beslenmenin kilit noktalarıdır. Bunların yanında düzenli egzersiz programı uygulamak sağlıklı kilo vermenin önemli bir parçasıdır.

Kiloların kalıcı olabilmesi için en az iki yıl korunması gerekmektedir.

Bilinmelidir ki hızlı verilen kilolar hızlı alınmaktadır. Bu yüzden kişinin günlük enerji alımı, haftada 0,5-1 kg vücut ağırlık kaybını sağlayacak şekilde azaltılmalıdır. Bu düzey, çoğunlukla bireyin günlük alması gereken enerjisinden 500-1000 kcal’lik azaltma ile sağlanabilir.

Diyetin kesinlikle kişiye özel yapılması gereklidir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, alışkanlıkları, biyokimyasal bulguları, altta yatan bir hastalık varlığı, kilo durumunun derecesi diyet düzenini etkileyeceği için, diyetisyen veya doktorun bir kişi için verdiği diyet listesi bir başkası için uygun olmayabilir. 

Kişiye özel diyet programlanırken, boyu, kilosu, kan tetkik sonuçları, kişinin egzersiz ve beslenme alışkanlıkları, günlük su tüketimi, yaşam özellikleri ve kişiye özgü bir takım veriler değerlendirilerek diyet listesi ve kilo vermesi planlanır. Bu nedenle genel bir diyet önerisi vermek son derece sakıncalıdır.

Sağlıklı, zinde bir yaza hazırlanmak sizin elinizde…

Sağlıkla kalın mutlu kalın…