YA milletle dalga geçiyorlar...
Ya aklımızla...
Ve ya çok zekiler paranın nasıl ve kimlerden kazanılacağı konusunda ilahi bir yetenekleri var.
Gazetelerde okumamış ve ya görmemiş olabilirsiniz. Lâkin ülkenin ulusal tv kanallarında ana haber bültenlerinde illaki görmüşsünüzdür.

HABER

Kedilerin miyavladıklarında ne anlatmak istediklerini tercüme etmeyi vaat eden 'MeowTalk' isimli uygulama kısa sürede 500 bin kişi tarafından indirildi. Amazon'un sesli asistanı olan Alexa'nın eski mühendislerinden Javier Sanchez'in teknik program yöneticisi olduğu Akvelon tarafından geliştirilen "MeowTalk" yapay zeka destekli, bir veri tabanı oluşturmuş durumda. Uygulamanın veri tabanında şu an için "Besle beni!", "Kızdım!", "Beni yalnız bırak!" gibi 13 farklı kelime öbeği bulunuyor. Nihai amacı akıllı tasma geliştirmek olan MeowTalk kedinin 8 farklı şekildeki miyavlama sesini analiz ediyor.
Yâni anlıyacağınız abiler işi o kadar ileri götürmüşler ki artık evinizde beslediğiniz bir Van kedisinin "VAN'I ÇOK ÖZLEDİM" ve ya siyam kedisinin "aldığın mamalar cırcır yapıyor, ya adam gibi mama al, ya da yediklerinden bana da ver(!)" dediğini işiteceksiniz.
Oysa bizler yıllar öncesinde bu hayvanların kendi lisanları ile bir şeyler dediklerini biliyorduk. Bediüzzaman Hazretleri Şuâlar adlı eserin, 492-493. sayfalarında  kedilerin mırmırlarını, şu şekilde tercüme ediyor: “Evet, hazin mırmırlarını dikkatle dinlesen,Yâ Rahîm, yâ Rahîm” çektiklerini anlarsın.’’
Bediüzzaman Hazretleri başka eserlerde rastlamadığımız bir tespit ile  bize, kedilerin zikirlerini deşifre ediyor. Bu deşifre bugünün sosyal hayatında herşeye maddi gözle bakıldığında maneviyata ise gözlerimizin nasıl kör olduğunun bir kez daha ispatı mesabesindedir.
Nitekim Yirmidördüncü Sözün haşiyesinde bu durum şu şekilde ifade edilir:
Hattâ birgün kedilere baktım. Yalnız yemeklerini yediler, oynadılar, yattılar.  Hatırıma geldi: ‘Nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübarek denilir?Sonra gece yatmak için uzandım. Baktım, o kedilerden birisi geldi, yastığıma dayandı, ağzını kulağıma getirdi, sarih bir surette Yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm“ diyerek, güya hatırıma gelen itirazı ve tahkiri, taifesi namına reddedip yüzüme çarptı. 
(Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, s. 372)
Evet.
Bir tarafta işi paraya ve ya tüccarlığa döküp milletin cebindeki parayı masum hayvanlar üzerinden almayı marifet sayan bir zihniyet...
Diğer yanda hayvanda olsa kâinat üzerinde yaratılmış olan tüm canların, canlıların kendi lisan-i halleri ile Rabbimizi nasıl zikrettiklerini  söyleyen içi manalarla dolu güzel sözler.
Öyle değil mi?
Bir hayvan dahi Rabbimizi zikreder iken, yaratılmışların içinde en yükseği olan biz  insanlar, Rabbimiz ve O'nun bize bahşettiği nimetlere şükür, fikir ve zikir etmez isek acaba ne kadar aşağı bir mahluk oluruz?
Selam ve dua ile.