İSTANBUL seçimi sadece İstanbulluları ilgilendirmiyordu, tüm ülke bu seçime kilitlenmişti. Özellikle son bir aydır Ak Parti teşkilatları başta olmak üzere siyasi partilerin İstanbul’a çıkarma yapmaları bu duruma sebep oldu.
Haliyle Yozgat’ta bile iki kişi bir araya geldiğinde sohbet dönüp dolaşıp İstanbul seçimine geliyordu.
31 Mart seçimlerinde Yozgat genelinde oy düşüşü yaşayan ve elindeki önemli belediyeleri kaybeden Ak Parti, yenilenen İstanbul seçimleri için tam kadro çalışmak üzere İstanbul’a gitmişti.
Milletvekillerinin yanı sıra; merkez, ilçe ve belde belediye başkanları, partinin il ve ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, il genel meclis üyeleri ve daha önce partide görev almış bazı isimler İstanbul’daydılar.
Sırf görüntü olsun, “gitmedi demesinler” diye “gönülsüz olarak” gidenler de vardı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duydukları sevgiden dolayı bir şeyler yapma gayretinde olanlar da…
Bahçeli’nin “Mitili İstanbul’a atacağız” açıklamasının ardından bazı MHP’liler de İstanbul’a hareket ettiler. Aynı şekilde, sırf genel merkeze ve Bahçeli’ye hoş görünmek için yola koyulan bazı Yozgatlı MHP’liler de vardı.
Velhasıl, genel merkezler, teşkilatlar ile parti tabanlarının istekli olup olmamaları arasında gidip gelen 31 Mart ve İstanbul seçimleri yaşadık.
Yozgat’tan İstanbul’a gidenlerin sosyal medyada yemek daveti fotoğrafları paylaştıklarına şahit olmamız dışında İstanbul seçimleri için yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bilgimiz yok!
Ben düne kadar seçimin sonucundan daha çok; Ak Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin taşra teşkilatlarının İstanbul seçmenini ne kadar etkileyeceklerini merak ediyordum.
Yenilenen seçimden bir hafta önce İstanbul’da yaşayan Yozgatlı bir hemşerimizle bu konu üzerine konuştuk.
İstanbul’da ikamet eden hemşerimiz aynen şunları söyledi:
“Ben Ak Partiliyim, bizim oradaki (Yozgat) teşkilatın çalışmaları ortada. Önceki seçimde 25 binlerde olan partimizin oyu bu seçimde 18 binlere düşmüş. Yozgat belediyesini güç bela kazanmışız. İlçeler de aynı şekilde, zaten ilçelerin yarısını kaybetmişiz. Buraya gelip bize memleketteki başarılarını anlatıp oy isteyecek değiller ya! Daha Yozgat’a hemhal olamamış bir teşkilat İstanbul’da ne yapacak? Burada yaşayan benim. İstanbul’un sıkıntılarını ben bilirim. Onlar önce partinin Yozgat’taki oylarına sahip çıksınlar…”
Evet, Ak Parti kurulduğundan buyana Yozgat’ta en düşük oy oranını bu 31 Mart yerel seçimlerinde aldı. Hatta üç dönemdir hiç kaybetmediği Sorgun, Akdağmadeni gibi Yozgat’ın en büyük ilçelerinde seçimi kaybetti.
Anlıyoruz ki artık insanlar ulusal TV ve gazetelerin dışında, internet üzerinden yerel medyayı yani bizleri, sosyal medya üzerinden insanların paylaşımlarını, yorumlarını daha fazla takip eder hale gelmişler.
Yeri gelmişken belirteyim, seçim öncesi yaptığım sohbetlerle şunu daha iyi anladım; gurbette yaşayan hemşerilerimiz gazetemizin internet adresinden ve sosyal medya üzerinden haber ve yorumlarımızı yakından takip ediyorlar.
Yerel konjonktürde bile kim nerede ne yapıyor ne kadar çalışıyor, başarılı mı yoksa başarısız mı, her şeyi biliyorlar. Velhasıl, bilginin bu kadar hızla yayıldığı günümüzde hiçbir şey gizli kalmıyor ve gözden kaçmıyor.
Millet İttifakının CHP adayı İmamoğlu’nun oy farkını arttırarak seçimi kazanması, MHP lideri Bahçeli’nin ortaya attığı “İstanbul seçimi için hemşeri siyasetinin” tutmadığının da bir göstergesidir.
Cumhur İttifakının İstanbul’u kaybetmesi, 31 Mart seçimlerini de içine alarak özellikle Ak Parti’de teşkilatların yeniden yapılanması gündeme getirecektir.
31 Mart seçimleri ile Yozgat’taki belediye sayısını birden dörde çıkaran MHP teşkilatları açısından bir değişim hareketi olmayacaktır. Duyumlarım bu yönde…
Elindeki belediyelerin yarısını kaybeden Ak Parti Yozgat teşkilatında bir yapılanmaya/yenilenmeye gidileceği konuşuluyordu. Bu çalışmaların 23 Haziran İstanbul seçimlerinin sonrasına bırakıldığını duymuştum.
Bu kapsamda; ilerleyen zamanda özellikle Ak Parti’nin yerel teşkilat stratejilerini ve hamlelerini izleme fırsatımız olacak.
Sağlıcakla…