1950'li yıllarda Yozgat/Yerköy İlçesi İsrailli köyü gençleri, Kırıkkale’den trene binmişler, güzergah üzerinde bulunan Kırıkkale/Delice İlçesi Yeniyapan köyü istasyonuna kadar trenle gelip, sonra yaya olarak köylerine gitmeye karar vermişler. Yeniyapan köyüne kadar kendilerini fark ettirmeden gelmişler. Tren, istasyonda durunca görevliler yolculara bilet kontrolü yapmışlar. İsrailli gençlerin biletsiz oldukları ve trene kaçak bindiklerini fark etmişler. 
Gençlere bilet almalarını söylemişler, gençler bilet almamış. Bunun üzerine cezalı bilet kesmeye yeltenmişler, gençler celallenmiş, karşı koymuşlar. Trende görevli, makinist, kömürcü ve korumalar toplanmış, birazda diğer yolculardan destek bularak ısrarla gençlere cezalı bilete zorlamışlar. 
Bu zorlamada tartışmalar yaşanmış, taraflar kavgalara tutuşmuşlar. Tren görevlileri Merkezi Ankara’da bulunan DDY Genel Müdürlüklerine acil koduyla bir telgraf çekerek İsraillilerin treni bastığını, kendileri ve yolculardan çok sayıda yaralanmaların olduğunu ve saldırının halen devam ettiğini bildirip, acil yardım istemişler.
DDY Genel Müdürlüğü bu imdat telgrafını 'İsrailliler Tren Bastı' acil koduyla Yozgat Valiliğine iletmişler, tren, görevliler ve yolcularının kurtarılması istemişler. Yozgat Valiliği,  yahu nasıl olur? Anadolu ortasında İsrailliler nasıl? ve ne cüretle tren basar gibi şaşkınlıkla, Yozgat’ın yanı sırsa Çorum, Kırşehir; Çankırı gibi çevre illerden acil koduyla yardım ister ve bölgeye intikal edip bu baskını önlemelerini ister. 
Valinin bu çağrısıyla bölge adeta savaş cephesine dönüşür ve yörede bulunan illerden buraya kıta kıta askeri kuvvetler gelir. 
Sonra anlaşılır ki, bu Mısır, Suriye ve Filistin Müslüman ahalisine çile çektirmiş malum İsrailliler değil, Yerköy İlçesi İsrailli köyünün afacan, kural tanımaz gençleridir. Bu olaydan sonra İsrailli köyünün adı değiştirilir ve Derebağ adı verilir.
Not: Bazı okurlarımız İsrail adını şu emperyalist düşünce ve eylemli Yahudilerin birlikteliğinde kurulmuş İsrail Devleti ile özdeşleştirdiğini görüyoruz. İsrail adını Selçuklu hükümdarlarından Arslan (İsrail) Yabgu gibi bir çok Oğuz Beyinin isim, Konya Livası idari sahasında yaşamış Şeyh İsrail adlı tarikat lideri, Bozok, Kayseri, Sivas, Adana yöresinde yaygın nüfusları bulunan İsrailoğulları Oğuz Türkmen Aşireti isim olarak kullanmıştır. Ayrıca, İsrailoğlu adlı aşiret üyelerinin Bozok (Yozgat) yöresinde bir çok köyde bulunduğu bilgisi  Osmanlı kaynaklarında yer alır.