Bu suçlamalar, özellikle son dönemde İsrail hapishanelerinde ölen ya da kaybolan Filistinlilerle ilgili artan endişelerle gündeme geldi. Gazze'deki saldırılar sırasında gözaltına alındıktan sonra geri dönmeyen Filistinlilerin akıbeti, organ kaçakçılığına dair iddiaları daha da güçlendiriyor. TRT World Research Centre araştırmacısı Çağdaş Yüksel, bu iddialara dair AA Analiz için kaleme aldığı yazıda, İsrail’in Filistinliler üzerinde organ kaçakçılığı gerçekleştirdiği yönündeki iddialara dikkat çekti.

İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı baskılar genellikle askeri operasyonlar ve toprak anlaşmazlıklarıyla anılırken, bu olayların ardında daha karanlık bir gerçek olduğu ileri sürülüyor: Organ kaçakçılığı. İsrail’in, Filistinli tutuklulardan ve savaş kurbanlarından organ topladığı ve bunları uluslararası organ ticareti pazarında sattığı iddia ediliyor. Ayrıca, İsrail’in organ nakli turizmi için de bir merkez haline geldiği belirtiliyor.

Gazze1

İsrail’in organ kaçakçılığına karıştığına dair iddialar, 1980'lerin sonlarından bu yana dile getiriliyor. Birinci Filistin İntifadası sırasında birçok Filistinli aile, ölen akrabalarının cesetlerinin eksik organlarla geri teslim edildiğini ifade etmişti. Bu iddialar, 1992’de öldürülen Filistinli Bilal Ahmed Ghanem ve 2009’da İsveç gazetesi Aftonbladet’te yer alan “Oğullarımızın Organları Çalındı” başlıklı makale ile daha da güçlendi. İsrail yetkilileri ise geçmişte organ topladıklarını kabul etmişti. 2014 yılında İsrail televizyonunda, Filistinlilerden deri toplandığı ve İsrail askerlerine nakledildiği itiraf edilmişti.

Av. Bahar Büyükaksu adaylığını açıkladı Av. Bahar Büyükaksu adaylığını açıkladı

Gazze4

Avrupa Parlamentosu’nun 2015 tarihli raporunda, İsrail, organ kaçakçılığına karışan ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre, İsrail, organ nakli turizmi için merkezi bir ülke olarak gösteriliyor ve organ ithalatçısı ve tüketicisi olarak tanımlanıyor. Ayrıca İsrail’in organ kaçakçılığıyla mücadele eden İstanbul Bildirgesi’ni imzalamayı reddetmesi de raporda yer alıyor.

İsrail’in bu iddialara yönelik geniş çaplı bir soruşturmayla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, organ kaçakçılığı gibi suçları soruşturma yetkisine sahip olsa da, İsrail’in bu tür suçlamalar karşısında bağımsız bir soruşturma yürütülmesini zorlaştırdığı kaydediliyor. Gazze'de ve Batı Şeria’da işlenen insan hakları ihlallerine dair soruşturmaların yapılması için uluslararası baskılar artarken, Filistinli kurbanların organlarının çalındığına dair iddiaların doğrulanması durumunda, İsrail’in uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle yargılanması gündeme gelebilir.

Kaynak: F5 Haber