İŞADAMI RAMAZAN ve ERKAN İLER’DEN YOZGAT KAHVALTILI GÖNÜL SOFRASI

            Yerli yabancı tüm modelist ve iç mimarların ev ve işyeri dekorasyonlarındaki yenilikçi tasarımları ve ergonomik modellerini idol kabul edip sipariş sırasına girdiği “İLER MOBİLYA”nın kurucu sahibi Ramazan İLER ve sanatçı oğlu Erkan İLER; güzel gönüllerinden doğan misafirperverlikleriyle makam, unvan, mevki, memleket, ırk, mezhep, zengin, fakir hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese düzenli aralıklarla ikram ve yardım organizasyonları düzenliyorlar.

            İVOKSAN 1372. Sk. No:15 İvedik Ostim adresinde faaliyet gösteren, imalathaneleri ve Kazan ilçesinde kendi emekleriyle süsledikleri villalı bahçelerinde sık sık tekrarlanan ağırlama geleneklerinin bu haftaki kahvaltı konukları Yozgatlılardı.

            Mobilya tasarımlarındaki uluslarası ünü ve işadamı kimliğinin yanında, eşsiz tezenesi, kendine has türkü yorumu, nezaketle sergilediği görgülü iletişimi ve imrenilir sanatıyla bir saygı ve beyefendilik abidesi olarak bilinen Erkan İLER’in duygulu türküleri eşliğinde sunulan tüm ikramlar, bütünüyle Yozgat yöresine aitti.

            Siyaset, ticaret, basın, iş dünyası, akademik camia, bürokrasi, kültür-edebiyat ve sivil toplum platformlarından onlarca katılımcıyla renklenen kalabalık organizasyonlarında, yiyecek adlarından sunum şekillerine kadar tüm detaylar yöre kültürümüzün otantik izlerini taşıyordu.

Çocukluk yıllarımızın özlemi ve iştahıyla yediğimiz, hepside Hatice İLER, Serap İler DOLGUNYÜREK ve Berna İLER’in emekleriyle hazırlanan, tamamı bölge nimetlerinden teşkil bu ölümsüz lezzetlerin arasında; “Kumpürlü İşli”, “Bazlama Yağlatdırması”, “Yûha Ekmek”, “Herle”, “Guvermiş Çokelik”, “Yımırta Kommesi”, “Omaç”, “Pindirli Börek”, “Gôo Pahla Gavuddurması”, “Baldırcan Piyazı”, “Duğürcük Aşı”, “Çullama”, “Gabahlı Gış Gatığı” “Ekmağaşı”, “Çalma”, “Eşgi”, “Kesekli Çalhama”, “Gül Cacığı”, “Dönderme”, “Suvannama”, “Çaman”, “Ağartı Çeşitleri” ve “Saya Çöreğa” vardı.

Görgüsü ve göreneğiyle, asil soylu ve asalet sahibi bir ailenin kızı olan Hatice İLER yengemizin ferdi emek ve maharetleriyle kurulan ve Erkan İLER, Osman DOLGUNYÜREK, Hatice Beren İLER ve Dilara DOLGUNYÜREK tarafından sunumu yapılan bu gönül sofrasında sanki sadece kuşun sütü eksikti.

Van kahvaltısının adı çıkmış. Şanlıurfa, Hatay, Elazığ, Maçka, İstanköy, Burgaz, Prizren, Ohri, Erzurum kahvaltıları ve geleneksel serpme kahvaltıların hiç biri yanından bile geçemez. Tüm detaylarını Hatice-Ramazan ve Erkan İLER’in düşündüğü bu Yozgat Kahvaltı ve sunum şekli, ordaki kültür insanları tarafından kesinlikle kaydedilip, resmedilerek tüm ekranlara taşınmalıydı. Yer ocağına çatılıp, odun ateşinde isli kazanla pişirilerek, ağaç çömçeyle bardaklara doldurulan süt, bakır meşireflerle ikram edilen kesekli çalhama, şimşir kaşıklarla yenilen “Narpızlı Bulamaşı”, sacdan evrağaçla alınıp, sıcağıyla verilen “İşli”ler, “Sütlü”, “Sini”, “Haside” ve hoşaflar emsalsiz emeklerinden ziyade, gönüllerindeki cömertliğin yansıyan tezahürüydü.  

 

Kahvaltı kültürü dünya genelinde tüm ülke ve şehirlerin kendilerini tanıtabilmek amacıyla övündüğü ve birtek kendilerine has özel lezzet olduğu iddasında bulunup, öne çıkmak istedikleri bir gastronomi kültürüdür. Bizim “Yımırtalı Omaç”, “Gôo Çokelik İşlisi” ve “Çaman” dediğimiz lezzetler eğer liyakatiyle tanıtılabilse, İtalyanların “Kruvasan”ı, Polonyalıların “Paczki”si, Bulgaristan’ın “Banitza Böreği, Filipinlilerin “Pandesal”ı, Çinlilerin donutu, yani “Youtiao”su, İranlıların yulaf, mercimek ve baharatlarla yaptığı “Haleem”i gibi ünlü lezzetlerinin hepsini de sollar nitelikte. Hatta her kıtadan her millete ve her damağa uygun olacak zevk ve besiniyle sadece bize, Yozgatımıza has özel bir zenginlik. 

İLER ailesinin zümrüt bahçesinde dutundan kayısısına, kirazından elmasına, cevizinden şeftalisine onlarca meyve ve sebze var. Tüm konuklar, kendi elleriyle yeşil soğan, nane, maydonoz, fasulye, biber, kelek, salatalık, çiçek çeşitleri, meyve ve sebze toplamanın zevkini yaşadılar.

İklime ve endemik geçerliliğe inat, ancak farklı bölgelerde yetişebildiği sanılan Sardunya, Şebboy, Krizantem, Begonvil, Lavanta vs gibi çiçekler ile gül ve sebze türleri, ünlü televizyoncu ve bitki bilimci Hasan ALTIN’ı bile hayran bıraktı.

            Eşiyle birlikte teşrif eden İyi Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Ayhan ALTUNTAŞ, Kazan Belediye Başkanı Serhat OĞUZ, uluslararası saygınlığa sahip ünlü bilim adamlarımızdan Prof. Dr. Hasan OKUYUCU, Dünya Yozgatlılar Konfederasyonu Başkanı Ahmet KOÇ, hazırlayıp sunduğu alternatif tarım  programlarıyla dünya genelinde ilgiyle izlenilen bitki bilimci Hasan ALTUN ve güzel gönlüyle Yozgatlılara her yerde saygınlık kazandıran çalışkan dernek başkanı Faruk AKDENİZ gibi değerlerin de aralarında olduğu bir çok seçkin davetli, adından tadına, sunumundan servisine hepside Yozgat gelenekleriyle hazırlanmış bu emsalsiz sofradan ziyadesiyle memnun ayrıldılar.

            Eski orijinal tohumlara sahip çıkmak, yemek adları ve lezzet  kültürlerimizi yaşatmak için kendi imkan ve kaynaklarıyla fedakar emekler harcayan, aynı zamanda Yenifakılı İlçemizin dernek başkanlığını da yapan İşadamı Ramazan İLER, “İzzet-ikram ve hürmet geleneğinden mutlu olan çok misafirperver bir ailenin oğluyum. Eşim Hatice İLER, çocuklarım, gelinlerim ve torunlarım hepside benden daha misafirperver ve emektarlar. Ben babamdan öğrendiğim şekliyle bu güzel geleneği sağlığım ve imkanlarım elverdiği sürece yaşatmaya çalışacağım. Yozgat kültürüne, Yozgat insanına, Yozgat gastronomisine, Yozgat türkülerine, Orta Anadolu kültür ve genleneklerinin hepsinede  aşığım.” dedi.

Güleryüzleri, bereketli haneleri ve cömert ikramlarıyla sadece Yozgatlıların değil yerli yabancı herkesin sofralarında çekincesiz yer bulduğu İLER ailesinin bu emsalsiz asaletlerindeki incelikten, Yozgat adı ve Yozgatlı gönlü büyük saygınlık kazanırken, günümüzde zor rastlanır bu erdemleriyle de hepimize her yerde tarifi imkansız gurur yaşatıyorlar.

Faziletin, asaletin, görgünün, izzetin, ikramın ve cömertliğin adresi olan İLER ailesine, sağlık, sıhhat, bereket ve mutluluk dileklerimle en güzel ve en samimi dua ve  teşekkürlerimi gönderiyorum.

Onlar bu zarafetleriyle bize her yerde “Ne Mutlu Yozgatlıyım Diyene” dedirtiyorlar. 

Rıfat ÇAKIR

ailevecalisma.gov.tr

0537 587 27 80