Bahriye Üçok, Türk tarihçi, siyaset bilimci ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın akademisyeni olarak tanınmaktadır. Üçok, Cumhuriyet Senatosu'nda (1971-1977) ve Halkçı Parti'den Ordu milletvekili olarak (1983-1987) görev yapmış, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin (SHP) parti meclisi üyesi olmuştur.

AİLESİ VE EĞİTİMİ

Bahriye Üçok, 10 Mayıs 1919 yılında Trabzon'da Mehmet ve Nadire Bektaşoğlu çiftinin kızı olarak dünyaya geldi. 7 Temmuz 1945'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Coşkun Üçok ile evlenmiş ve 25 Mayıs 1954'te Kumru Hatun isminde bir kızı olmuştur. İlk ve ortaokulu Ordu'da tamamlayan Üçok, Kandilli Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü'nde yaptı. Ayrıca Devlet Konservatuvarı'nın Opera Bölümü'nden de mezun oldu ve on bir yıl boyunca Samsun ve Ankara'da lise öğretmenliği yaptı.

Bahriye Üçok Kimdir1

AKADEMİK YAŞAMI

1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak atanarak Türkiye'nin ilk kadın öğretim üyesi olma unvanını kazandı. 1957'de doktorasını tamamladı, 1964'te "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" adlı çalışmasıyla doçent oldu. Arapça ve Farsça dillerine hâkim olan Üçok, İslam dinini çağdaş ve hoşgörülü bir bakış açısıyla yorumlamasıyla tanınmıştır. Ancak 1960'lı yıllardan itibaren bu görüşleri nedeniyle tehditler almaya başladı ve akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı.

SİYASİ KARİYERİ

1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjan senatörü olarak seçilen Üçok, Cumhuriyet Senatosu'nda altı yıl boyunca görev yaptı. 1977'de Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı ve 12 Eylül sonrası Halkçı Parti'nin kurucu üyelerinden biri oldu. 1983 seçimlerinde bu partiden Ordu milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Daha sonra 1986'dan itibaren Sosyaldemokrat Halkçı Parti üyesi oldu.

ALDIĞI TEHDİTLER VE SUİKAST

Kasım 1988'de, "İslam'da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı" iddialarını içeren açıklamaları sonrası, İslami kesimden gelen sert tepkilerle karşılaştı ve tehditler almaya başladı. 6 Ekim 1990 tarihinde, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki evine gönderilen bir kitap paketini açarken bombalı saldırıya uğradı. Patlama sonucu ağır yaralandı ve hastanede hayatını kaybetti. Bu cinayet, İslâmi Hareket adlı bir örgüt tarafından üstlenildi.

Bahriye Üçok Kimdir2

MİRASI

Bahriye Üçok, Türkiye'de birçok cadde, park ve eğitim kurumuna adı verilerek anılmaktadır. 9 Ekim 1990'da Maltepe Camii'nden kaldırılan cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Üçok, laikliği savunması ve İslam'ı çağdaş bir bakış açısıyla yorumlaması nedeniyle Türkiye'de önemli bir figür olarak hatırlanmaktadır.

ESERLERİ

Bahriye Üçok'un önemli eserleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Yozgatlı vatandaşlara sorduk! Yarın öleceğinizi bilseydiniz şu an ne yapardınız? Yozgatlı vatandaşlara sorduk! Yarın öleceğinizi bilseydiniz şu an ne yapardınız?

"İslam'dan Dönenler" ve "Yalancı Peygamberler", İlahiyat Fakültesi Yayınları, 1967.

"İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar", Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1965.

"Şeriat Sarmalında Türkiye", Cumhuriyet Kitapları, 2010.

Bahriye Üçok, Türk akademik ve siyasi yaşamında önemli bir yere sahip olup, mirası günümüzde de etkisini sürdürmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi