İki sevgilinin geçen yüzyılın Türkiye’sindeki hayali aşk hikâyeleri sahnede

Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun yeni oyunu 'Yüzyılın Aşkı'; iki sevgilinin geçen yüzyılın Türkiye’sinde sekiz değişik zamanda farklı karakterlerin yaşadıkları birbirine kavuşamamış hayali aşk hikayelerini anlatıyor. Deniz Gezmiş’e atfedilen zaman diliminde anlatılan aşk hikayesi ise 'Yüzyılın Aşkı'nda, duyguları doruk noktasına çıkartıyor.

Oyunun sekiz bölümünden birinde, izleyenleri, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamından dört gün sonrasına, sevgilisinin Gezmiş’in mezarı başında dua ettiğinin ve kendisinin ise mezarından konuştuğunun hayal edildiği 10 Mayıs 1972 tarihine götürüyor. Oyun, her zaman bir 'mit' olarak ele alınan Deniz Gezmiş’in; ölümle karşılaşan bir fani, bir devrimci olarak hislerine tanık olmayı hedefliyor. 'Yüzyılın Aşkı' böylece, Gezmiş’in daha iyi bir dünya yaratma arzusu, idealleri ve bunlarla çakışan hayalleri, özlemleri, hayata olan bağlılığıyla insansı, dünyevi durumunu sahneye koyuyor.

TARİHE FARKLI BİR YORUM

Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun kurucusu Yeşim Özsoy Gülan’ın yazıp yönettiği 'Yüzyılın Aşkı' geçtiğimiz yüzyıla ve o yüzyılın Türkiye’sine resmi tarihin dışına çıkarak farklı bir yorum getirmeyi ve bu yolla yakın tarihimizle olan bağlarımızı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Oyunda;  2008’den beri pek çok başarılı tiyatro projesinde yer alan ve şu sıralar rol aldığı 'Kanıt' adlı dizideki başarısıyla dikkat çeken Deniz Celiloğlu ve oynadığı birçok tiyatro oyununun yanı sıra, son olarak 'Ejder Kapanı' adlı filmde hemşire rolünde izlediğimiz Sanem Öge rol alıyor.

Sahne ve kostüm tasarımını Başak Özdoğan’ın gerçekleştirdiği 'Yüzyılın Aşkı'nın ses tasarımını; bilgisayarı akustik sazlarla aynı sahnede çalınabilen bir enstrüman olarak ele alan ve yurt içinde-yurtdışında pek çok konserler gerçekleştiren Korhan Erel üstleniyor. Oyunun su altında gerçekleştirilen fotoğraf çekimleri, yapıtları Berlin, Paris ve İstanbul'daki koleksiyonlarda yer alan çok yönlü sanatçı Genco Gülan’a, video çekimleri ise Altın Portakal Ödüllerinde 'Ben ve Nuri Bala' filmiyle En İyi Belgesel Ödülü alan Melisa Önel’e ait.

'Yüzyılın Aşkı', 12 Şubat 2011 Cumartesi akşamı saat 20:30’da GalataPerform’da gerçekleşecek prömiyeri ile perdelerini açacak. Oyun, 12 Şubat 2011 tarihinden itibaren Şubat ayı boyunca Cuma ve Cumartesi günleri saat 20:30’da GalataPerform’da izlenebilecek
 

 

Editör: TE Bilişim