Sorgun Devlet Hastanesi'nde hizmet veren ''Sigara Bırakma'' polikliniğine talep artıyor.
     Poliklinikte hizmet veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Zararsız, kısa bir süre önce açılmış olmasına karşın polikliniğe başvuran çok sayıda hastadan şu an itibarıyla 10'a yakınının sigarayı bıraktığını, tıbbi tedavinin her ne kadar sigara bırakmada katkısı olsa da bu konuda asıl görevin sigara içen insanlara düştüğünü söyledi.
     Zararsız, sigara içen ve kendilerine başvuran kişilerin öncelikle sigarayı bırakmayı kesin olarak istemeleri gerektiğini belirterek, ''Bu amaçla bize başvuruda bulunan vatandaşlarımıza bir test uyguluyoruz. Kaç yıldır, günde ne kadar sigara içtiğini araştırıyor, çeşitli testler yaptırıyoruz. Kan, solunum testi gibi. Nikotin bağımlığının derecesini saptamaya çalışıyoruz. Bu tür testleri yapmamız mutlaka gerekiyor. Çünkü ilaçlı tedavi uygulayacaksak yan etkisi olan bazı ilaçların sigara tiryakilerini etkilememesi için bazı önlemler almak zorundayız'' dedi.
     Yapılan testler sonrasında sigara kullanıcısına sigaranın zararlarını geniş bir şekilde anlattıklarını kaydeden Dr. Emine Zararsız, daha sonra kendilerine konuyla ilgili bir kitap verildiklerini ve bir hafta sigarayı kendi kendilerine bırakmayı denemelerini istediklerini, ertesi hafta cuma günü kontrole geldiklerinde durumu yeniden gözden geçirip tedaviye başladıklarını anlattı.
     Dr. Zararsız, sigara tiryakilerinin kendilerine başvurma cesaretini göstermelerinin bile büyük bir adım olduğunu dile getirerek, önümüzdeki günlerde bu polikliniğe başvuracakların sayısının daha da artacağını sözlerine ekledi.
     30 yıldır aralıksız sigara içtiğini belirten ve sigarayı bırakmak için başvuruda bulunan 50 yaşındaki Ramazan Doğan'da sigara içtiği bunca yıl boyunca birkaç kez bırakmayı denemesine rağmen başarılı olamadığını, şimdi kendini daha da motive etmiş olarak buraya başvurduğunu ve alacağı tıbbi destekle bu kez kesinlikle sigaradan kurtulmak istediğini vurguladı.
Editör: TE Bilişim