Bu kere zatialinize menilkadim derkar olan Sıtkı Hulusi hususiyet olmak üzere mahsusen selam edip dameni şerifinizi bus ederim.
Eğer ki bendenizden sual buyurulursa hamdolsun vücudum sıhhat üzeredir. Zatı alinizin de rahat olmasını cenabı Huda’dan niyaz ederiz.
Ol tarafta gözü yaşlı, bağrı taşlı, ciğer parem olan validemin hatırını sual ettikten sonra dameni şerifini bus ederiz. Ve hayırlı dualarını talep ederim. Eniştemiz hoca Şükrü efendiye ve küçük emet emin desti Nazire hanıma dahi ayrıca selam edüp, hatırlarını sual ederim. Diğer amcam hanesi tarafına Hacı ve Salih ağalara ve kerimelerine ayrıca selam edüp gözlerinden bus ederiz ve Hacire hanıma selam ederim. Dayım Ali efendi hanesi tarafına, mahdumu efendilerine selam ederiz, diğeri kayın pederi Salih ağa validemiz Hatun hanesi tarafına diğeri Adeviye ve çocuklara selam ederiz. Ağanın mektubu nereden geliyorsa bu tarafa adresini beyan ediniz.
Velhasıl akraba ve komşu büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden bus ederiz.
Bahçeci Mustafa ağayı askere aldılar mı? 
Bedel verenlerden tekrar bedel alınacaktır. Muhittin biraderi Mehmet çavuş asker olduğunu ve Kemal asker olduğunu beyan ediniz.
Şefik efendiden Kayseri’den mektup aldım. “Yozgat’a gidip biraderleri ile görüştüm merak etmeyin” diye yazıyor. Eniştem Hasan ağanın vefatını dersaadette eşittim. Divanlı zade cennet mekan ile Cenabı Hüda cümlesi ile beraber sizlere ömür versin.
Pederim, 3 Şubat 1330 pederim her vakit için mektubunuza nail oluyorum.biraderden de geliyor, kendisi rahat olduğunu yazıyor. Efendim Deliler karyesinden Mehmet Kahya’ya ayrıca selam edip hatırını sual eyleriz.
İnşallah artık bu beladan kurtulmaktan sonra çok büyük işler tutarız.
Diğeri Molla Mehmet efendiye dahi ayrıca selam ederiz.
Pederim işittim davarlar ve zimeler nasıl oldu? Kadir usta ile zatıâlinizin üzerine çok rüyalar görüyorum. Her halde teşebbüslerin olmasına hayalen, zira benim kader böyle imiş başka diyeceğim yoktur ve hem de candan aziz molla yoktur.her şeyden geçtim şu can sağlığı olur da varırsak yeter. Cenabı Hüda her taraftan garin edip fakat buralar pahalıdır. Yüzüm yoktur pederim bir liram kalmadı. Kasap kösenin Ahmet Efendinin mahdumu burada istirahat ediyorlar. Selam eder. Fetvacının oğlu Hüseyin ile görüştüm aslan gibidir. Başka yere gittiler. Kara dayının oğlundan ve bizim İhsan efendiden mektup geliyor mu? Beyan ediniz.
Efendim pederim. Bahçeyi ucuz pahalı kiraya veriniz zira bu işler çok uzayacaktır.
Sen bilirsin efendim.
El baki afiyetinizle kesbederim.
Mahdumunuz Celal

Ördek gölde göl yerde
Bülbül dalda dal yerde
Felek bizi ayırdı 
Her birimiz bir yerde.
Tekfur dağında on ikinci taburun dördüncü bölüğünde ihtiyat zabit namzetlerinden Celal Efendi Yozgatlı.
Amcam Ömer beyle mektup gönderiyorum dersesdatta Nişantaşı’nda Birinci Ordu-yu Humayunun muhasebecisi ol taraftan Rıza efendiye selam edip hatırlarını sual ederiz.

Ankara Vilayet Dahilinde Çapanoğlu Yozgat Sancağının Eskipaza Mahallesinden Pederim Ahmet efendiye mahsustur. Celal.
    
Süleyman Çınarer, Cantürk Şenol, Nushet Doğan,