Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, 28 Haziran'da Çorum Şeker Fabrikasının pancar ekicisi çiftçilere birinci nakdi avans olarak 4,5 milyon lira ödeyeceğini söyledi. Demirtaş, Yozgat üreticisine de yaklaşık 2 milyon TL pancar avansı ödemesi yapılacağını bildirdi.

            Demirtaş, şeker fabrikasında düzenlediği toplantıda, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından bu yılın Eylül veya Ekim ayında alımına başlanacak pancara karşılık üreticiye birinci nakdi bakım avans ödemelerinin 28 Haziran'da yapılacağını hatırlattı.

            Pancar üreticilerine bugüne kadar suni gübre ve zirai mücadele ilacı olarak 6,5 milyon lira ödeme yapıldığını hatırlatan Demirtaş, henüz tarladan hasat edilmeyen pancar ürününe de karşılık üretici çiftçilere ödenen avans tutarının 28 Haziranda'ki ödemeyle 11 milyon liraya ulaşacağını belirtti.

            Demirtaş, merkezdeki üreticiye 680 bin, Mecitözü'ne 100 bin, Alaca'ya 800 bin, İskilip'e 200 bin, Kızılırmak'a 330 bin, Osmancık'a 130 bin, Sungurlu'ya 320 bin, Yozgat Yerköy'e ise 1 milyon 940 bin lira nakdi avans ödeneceğini bildirdi.

            Demirtaş, bu sezon için şeker fabrikasının kota miktarının 450 bin ton olduğunu, ancak çiftçilerin talepleri doğrultusunda 60 bin ton pancar kotasının, kotasını dolduramayan Çarşamba Şeker Fabrikası'ndan karşılandığını kaydetti.

            Kota talep eden bütün çiftçilere kota temin edildiğini vurgulayan Demirtaş, ''Bu kota rakamı ülkemizin sayılı tesislerinden olan şeker fabrikamız için yeterli değildir. Bu nedenle geçmiş yıllarda olduğu gibi Ankara, Yozgat ve Kırşehir'deki fabrikalarımızın bölgelerinden de toplam 211 bin ton pancar alımı yapılacaktır'' dedi.

            Demirtaş, bir kamu kuruluşu olarak devlet gibi düşünmek zorunda olduklarını belirterek, tüm kuruluşlarla iyi niyet çerçevesinde çalıştıklarını ifade etti. Avrupa standartlarında kristal şeker ürettiklerine dikkati çeken Demirtaş, şunları söyledi:

            ''Devlet bizden şeker alıp ihracat yapacağını belgeleyen kurumlara şeker satıyor. 'C şekeri' verdiğimiz bu şekeri bizden daha ucuza satıyorlar.

            Geçen yıl 88 bin ton şeker üretildi, bunun 30 bin tonu C şeker olarak satıldı. Önümüzdeki sezon 100 bin ton şeker üretmeyi hedefliyoruz. Yenileme, bakım çalışmalarımızla fabrikamızın daha iyi hizmet vermesi için çalışıyoruz. Türkiye'nin en köklü ve önemli kuruluşlarından olan şeker fabrikamızı daha iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz.''

Editör: TE Bilişim