Çalışmaların toplandığı ''Çekerek, Aydıncık, Kadışehri bölgesinde turizm geliştirme projesi faaliyet kitabı'' ismiyle yayınlanan kitapta Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Nurettin Ayaz çalışmaları değerlendirirken, ''AB'ye üye ülkeler, birliğe adaylık dönemlerinde AB'nin öngördüğü alanlarda doğru projeler hazırlamış, bunun neticesinde hem AB'den yüklü miktarda maddi yardım alarak hem de kendi kaynaklarını harekete geçirerek, bölgesel kalkınma politikaları kapsamında önemli mesafeler kaydetmişlerdir'' görüşüne yer verdi.
     Ayaz, ''Çekerek, Aydıncık, Kadışehri bölgesinde Turizm Geliştirme Projesi'nde bu bilinçler doğrultusunda hazırlanmış bir projedir'' diyerek, şöyle konuştu:
     ''Projemiz AB Sivil Toplum diyaloğunu geliştirme projeleri, (2008) kapsamında şehir ve belediye bileşenlerinin Türkiye genelinde yürütülen 41 projeden bir tanesi ve Yozgat ilinin tek projesi olarak yerini almıştır. Bölge ilçelerinin AB'ye uyum sürecinde değişme, gelişme ve ilerleme konusunda ortaya koydukları istek ve irade bölge için önemli bir potansiyel oluşturmak ve umut vermektedir. Yozgat ili Çekerek, Aydıncık, Kadışehri ilçelerini kapsayan bölge, Anadolu yarımadasının ortasında İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümü bölümünde konumlanmış bir bölgedir. Bölge Hitit İmparatorluğunun önemli şehirlerinden Hattuşaş, Alacahöyük, Şapinova ve Tapigga şehirlerinin ortasında kalan bir yerleşim alanı olup tarihinde Hitit Kralının Züliya (Çekerek Irmağı) boyunca avlak alanı olarak kabul ettikleri bir yerdir. Günümüzde Hitit metinlerinde geçen yer adlarının bir çoğunun Hitit devri Anadolu'sunda yerlerinin tespit edilmemiş olması ve Hitit haritasının tam olarak çıkarılamamış olması bölgeye yönelik bilimsel çalışmaları önemli kılmaktadır.''
     Proje kapsamında Çekerek, Aydıncık, Kadışehri ilçelerinde turizmi geliştirme amacıyla doğal kaynaklar, kültür ve beşeri mevcut yapıyı tanımlayıcı bilgilere ulaşmak, bu bilgileri kayıt altına alınmasının hedeflendiğinin altını çizen Ayaz, ''Bu hedefe ulaşmada Avrupa'da turizm konusunda uzmanlaşmış ve turizm deneyimi konusunda bilgi birikimini tamamlamış bir kurum olan projemizin uluslararası ortağı Hollanda Roermond belediyesi ile AB Sivil Toplum Diyaloğu düzeyinde işbirliğine gidilmiştir'' dedi.
     Çekerek Belediye Başkanı Duran Özkan da, ''Geçmişte kuruluşları itibariyle tarihi bir ortaklığa sahip olan ve benzer kültürel özellikleri taşıyan Çekerek, Aydıncık, Kadışehri ilçeleri çok eski yerleşim birimleridir. Bu birimlerin tarihi ve turistik potansiyelinin açığa çıkartılıp, turizme kazandırılmasına yönelik proje AB fonlarından aktarılan 151 bin 886 avro destekle hayata geçirilmiştir'' diye konuştu.
TURİZM TANITIMINA AB DESTEĞİ
    Kitapçıkta yeralan açıklamada, ''Yozgat ili Çekerek, Halıköy ve Kazankaya belediyeleri, Hollanda Roermond Belediyesi ortaklığında hazırladıkları 'Çekerek, Aydıncık, Kadışehri Bölgesinde Turizm Geliştirme Projesi' ile 151 bin 886.50 avro hibe almaya hak kazanmıştır'' denilerek, şu görüşlere yer verildi:
     ''Proje, Çekerek, Aydıncık, Kadışehri bölgesinde tarihsel, kültürel ve doğal mirasın ortaya çıkarılması, turizm amaçlı tanıtılması, turizm alanında çalışmalar yaparak yeni gelir getirici geçim kaynaklarının çeşitlendirilmesi, bölgede sürdürülebilir turizm stratejisi oluşturulması konusunda bilgi değişimi ve uzmanlık transferi sağlanması ve bölge belediyeleri arasında AB çevre politikaları üzerine bilginin ve teşvikin yaygınlaştırılması amaçlarını içermektedir. Bir yıllık bir çalışma süresini kapsayan proje sonunda Çekerek, Halıköy ve Kazankaya ilçelerinin turizm envanteri çıkartılarak bölge çin bin adet 'Turizm rehberi' ve 'tanıtım CD' hazırlanmıştır. Ayrıca proje bölgesinde yapılacak araştırmalarda bölgenin güçlü ve zayıf yönleri tespit edilecek, çıktıları 'Proje faaliyetleri kitabı' olarak yayınlanmıştır. Bu yayınlar AB kütüphanelerinde yer alacaktır.''
     Hazırlanan kitapçık, Cd ve broşürün dağıtımına başlanıldı.
     Hazırlanan tanıtım broşüründe, bölgenin sınır komşusu olan Hattusaş bölgesine ve fotoğraflarına da geniş yer verilerek, ortak özelliklerinin karşılaştırılmaları yapıldı.
Editör: TE Bilişim