Sorgun ilçesinin Tarihi-Kültürü-Folklorunu anlatan “Sorgun Güldestesi” adlı kitap yayınlandı. Araştırmacı- Yazar Durali Doğan’ın “Sorgun Üçlemesi” olarak hazırladığı araştırma eser “Sorgun Güldestesi” yazarın ilçeyi tanıtan üçüncü kitabı.

            Tamamı renkli, lüks büyük boy olarak basılan ciltli ve 416 sayfadan oluşan “Sorgun Güldestesi”nde Sorgun her yönüyle tanıtılıyor. Yaklaşık 3 bin renkli fotoğrafın yer aldığı kitap Osmanlı, Cumhuriyet ve Milli Kütüphane arşivlerinden yararlanılarak hazırlanmış. Başbakanlık Osmanlı Arşivinde yer alan 1530 tarihine ait Tahrir Defterleri ile 1840-1845 yıllarında tutulan Temettuat Defterlerinde Sorgunla ilgili kayıtların tamamına kitapta yer verilmiş.

            Sorgun Güldestesi’nin yazarı Durali Doğan, son üç yıl yoğun bir şekilde bu esere çalıştığını, Sorgun’un mezra, köy ve beldelerini, dağını, taşını her yerini yeniden gezdiğini, bilgi ve belge topladığını, fotoğrafladığını söyledi.

            Sorgun’la ilgili Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivlerinden önemli belgeler elde ettiğini ve kapsamlı  güzel bir eserin ortaya çıktığını belirten Durali Doğan şunları söyledi:    “İlk Sorgun çalışmamı 1990 yılında “Bütün Yönleriyle Sorgun”, ikincisini 1995 yılında “Sorgun Doksan Beş” adıyla yayınlamıştım. Aradan geçen 16 yıl zarfında Sorgun'u yeniden yazmak mecburiyetinde idim. Bu benim için  milli bir görev, en kutsal vatandaşlık borcu idi. Bunu yerine getirdim”

            Bu formatta hazırlanan belki de Türkiye’de örneği olmayan bir çalışma olduğunu, eserde Sorgun’la ilgili her şeyin olduğunu kaydeden Doğan; 

            “Osmanlı Arşivinde Sorgun'la ilgili bilgilerden yararlanmaya çalıştım. Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerini, Milli Kütüphane arşivlerini titiz bir çalışmayla taradım. Arşivdeki 1530 tarihine ait Tahrir Defterleri ile 1840-1845 yıllarında tutulan Temettuat Defterlerinde Sorgunla ilgili kayıtları aldım” dedi.

            Doğan; “Köy ve beldelerin kuruluşu, ilgili cemaat, kabile ve mezralarla ilgili önemli bilgilere ulaştım. “Sorgun Üçlemesi”nde arşiv belgelerinin yanında canlı kaynaklardan da faydalandım” şeklinde konuştu.

            Doğan, kitabın her evin kütüphanesinde bulunması gereken değerli bir eser olduğunu vurgulayarak dağıtımında Yozgatlı ve Sorgun’lu hemşerilerinden destek beklediğini ifade ederek açıklamasını; “Sorgun; tarihi, turizmi, yer altı kaynakları, şifalı kaplıcaları, jeotermal enerjisi, sosyal ve ekonomik potansiyeli ve halk kültürü ile zengin bir ilçedir. Eserde bu zenginliği ortaya koydum” sözleriyle tamamladı.

Editör: TE Bilişim