Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mehmet Doğan, tüm muhasebecilerin ‘1 Mart Muhasebeciler Gününü’ kutladı.

            1990 yılında başlayarak her yılın 1 Mart’ında sayıları 250 bini aşan çalışanları için muhasebe günü olarak kutlandığını belirten Yozgat SMMMO Başkanı Mehmet Doğan; “Bütün meslek camiamızın muhasebe gününü kutluyoruz” dedi.

            Muhasebecilerin çeşitli angaryaların zoraki olarak yaptırıldığını, bunlardan  bir tanesinin de kendi internet altyapısını geliştirmeyen GİB’in ihtiyaca cevap vermeyen internet bağlantılarıyla beyanname dönemlerinde meslektaşlarımıza adeta eziyet ettiğini ileri süren Doğan; “Meslektaşlarımızı geceleri de çalışmaya zorlanmaktadır. Kendi altyapılarından kaynaklanan bu sorun nedeniyle meslektaşlarımız ve mükelleflerine maddi cezalar yüklenmektedir.

            Çeşitli angaryalarla meslek mensuplarımız, sosyal yaşamdan tamamen koptuğu gibi, yenilenen mevzuatları, mesleki gelişmeleri takip edecek zaman bulamamaktadır.

            Muhasebe finansal raporlama ve denetim gibi ekonomide önemli bir görevi yerine getiren meslek mensupları olarak; İsteklerimiz çok basit ve sadedir” dedi.

            Muhasebecilerin sorunlarını maddeler halinde sıralayan Doğan şunları söyledi: “Vergi mükelleflerinin bir ay içinde satın aldıkları ve satmış oldukları mal ve hizmetlerinin bildiriminde kullanılan Ba-Bs formlarının süresi içinde verilmemesi veya yanlış bilgilerin düzeltilmesinde VUK mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Bu bildirimlerin verilmemesi veya verilenin düzeltilmesi hiçbir zaman vergi kayıp ve kaçağına neden olmayan şekilsel uygulamaya binlerce liralık cezalar uygulanmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde verilen bir bilginin düzeltilmesine ceza uygulanmamaktadır.

            Talebimiz: Özel Usulsüzlük cezasından vazgeçilmeli, TBMM seçim tatiline girmeden önce yasal değişiklik yapılmalıdır.

            2011 Mart ayından itibaren uygulanacak olan kesin mizan bildiriminin süresi içinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Elektronik belgeye elektronik kayıt sistemine geçilmeden, yıllık beyanname dışında ayrıca istenen bu formlar meslektaşlarımıza iş yoğunluğu yaratmaktadır. Yıllardır, yıllık beyanname ekinde istenen bilgi ve belgeler vergi idaresine zaten verilmektedir.

            Talebimiz: Kesin mizan bildirim formları “BİLDİRİM” olarak 2011 yılı için alınmamalıdır. Odalarımızın üst birliği TÜRMOB’la birlikte hazırlanacak basitleştirilmiş formatta, Yıllık Beyanname eki olarak alınmalıdır. Özel usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır.Mükelleflerin, tüm vergi beyanname ve bildirimlerinin 2004 yılından beri başarı ile verilmesi meslek mensuplarımızın özverili çalışmaları ve gelişen teknolojiyi iyi kullanmaları sayesindedir. Adeta muhasebe büroları vergi dairelerinin tahakkuk servisi olmuştur. Şimdi yeni bir yükümlülük getirilmektedir. Müşteriler ile yapılan sözleşmelerin 15 Mart’a kadar bildirilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca meslek mensuplarımızın kullanmış oldukları şifrelerin iptali yoluna dahi gidilecektir.

            Talebimiz: Elektronik Sözleşme bilgilerinin gönderilme işlemi öncelikle ertelenmelidir. Özel usulsüzlük cezası uygulanmamalıdır. 15 Mayıs’ta meslek mensupları, beyannamesini gönderdiği müşterilerinin listesini vergi dairesine göndermektedir. Bu anlamda, ilgili bildirimin kaldırılarak elektronik sözleşme nedeniyle istenen bildirimlerin 15 Mayıs’a kadar uzatılması yerinde olacaktır.”


Editör: TE Bilişim