Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Yunus Serin, ''Hayvancılık yapan bir çiftçimiz kendi otunu kendi yetiştiremiyorsa karlı bir hayvancılık yapamaz'' dedi.

     Boğazlıyan'da ''Mera Islah Projesi'' kapsamında Güveçli köyünde düzenlenen törene katılan Serin, hayvancılığın karlı olabilmesi için, hayvancılığın meraya dayalı olması gerektiğini söyledi. İl genelinde 2 milyon 600 bin mera alanı bulunduğunu kaydeden Serin, 520 bin taban meranın dekara kuru ot veriminin 40 kilogram, 2 milyon 80 bin kıraç meranın kuru ot veriminin ise 20 kilogram olduğunu anlattı.

     Bu meralardan elde edilen kuru ot miktarının 62 bin ton olduğunu ifade eden Serin, ildeki hayvanların 6 aylık otlama dönemindeki ihtiyaçlarının ise 427 bin ton olduğunu, üretim ihtiyacının yüzde 15'ini ancak karşıladığını, meradan üretilen kuru ot hayvanlara sadece 27 gün yettiğini ifade etti.

     Kültür ırkı ile hayvancılık yapan çiftçilerin hayvanlarının bu meralardan istifade edemediklerinin altını çizen Serin, ''Bu meralara hayvanlarını gönderseler dahi hayvanlar sadece 27 gün otlanabilmekte ve bu yüzden çiftçilerin yapacağı iş, kendi meralarını kendilerinin oluşturması'' diye konuştu.

     Güveçli köyünde Mera Islah Projesi çerçevesinde örnek bir çalışma yapıldığını vurgulayan Serin, şöyle konuştu:

     ''Bu çalışmaya İl Tarım Müdürlüğümüzde destek verdi ve güzel bir çalışma ortaya çıktı. Proje kapsamında karışımda baklagil olarak otlatmaya dayanıklı, proteince zengin hem ak üçgül hem de gazal boynuzuna yer veriyoruz. Buğdaygil olarak çok yıllık çim, kırmızı yumak ve çayır salkım otunu karşımı girdi. Güveçli'de 6 aylık otlatma süresi içerisinde bin 800 kilogramdan 36 ton kuru ot alınabilir. Otun tonu 450 liradan 16 bin 200 lira tutmaktadır. Halbuki buraya yapılan yıllık masraf bin 411 lira olup, çiftçimiz 14 bin 789 lira kar edecektir. Tonu 450 lira olan bu kaliteli otu, çiftçimiz 39 liraya mal etmektedir. Bu otu hayvanlara yedirir de et ve süt satarsa da bu kar, 5-6'ya katlanır.''

     Güveçli köyünde düzenlenen programa İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, İlçe Tarım Müdürü İmran Garip, Güveçli Köyü Muhtarı Kadir Aktemur ve çiftçiler katıldı.

Editör: TE Bilişim