Toplantıya, Yozgat Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke, İlçe Tarım Müdürü Adem Bölükbaşı, banka müdürleri, uzmanlar, köy muhtarları ve üreticiler katıldı.
     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke yaptığı konuşmada, AB'den sağlanacak fonlar ile ilk aşamada 20 ilde uygulamaya konulan kırsal kalkınma projelerinin kapsamının genişletilerek 42 ile çıkarılacağını söyledi.
    2011 yılından itibaren de kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında; arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere, yerel ürünler, el sanatları ve kırsal turizme yönelik yatırımlara da yüzde 50 destek verileceğini belirten Veli Büke, ''Yapısal sorunlar içerisinde yeralan yetersiz örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi, sorunların ortadan kaldırılması amacıyla kurulacak olan üretici gruplarının kuruluş masrafları karşılanacaktır.
    Gerçek ve tüzel kişiler et üreten tarımsal işletmelere, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara verilecek destekten yararlanabileceklerdir'' dedi.
''KAYNAĞIMIZ VAR''
    Veli Büke, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yozgat İl Koordinatörlüğü olarak 874 milyon Avro, 291 Milyon Avroda devletten olmak üzere toplam bir milyar 165 milyon avroluk bir kaynağa sahip olduklarının altını çizerek, ''Bu paranın 2013 yılına kadar kullanılması gerekiyor. Kurum olarak kaynağın kullanılabilmesi için tüm çalışmalarımızı tamamladık. Başvuru Çağrı Rehberlerini hazırlayıp yayınladık. 1 Eylül 30 Kasım arası projeleri kabul edeceğiz. Proje üretmek isteyen ancak ekonomik koşulları yerinde olmayan vatandaşlarımız için önümüzdeki günlerde anlaştığımız 11 banka kredi olanağı sağlayacak. Bu krediler 1 yıl ödemesiz olacak'' ifadelerini kullandı.
     Büke, hangi işletmelerin ne kadar destek alacağı ile ilgili konulara da değinerek şöyle konuştu:
     ''İllerin GSYH'dan aldıkları pay, iller arası net göç hızı, desteklenecek sektörlerdeki potansiyelleri dikkate alınarak, 2007-2010 dönemi için 20 öncelikli il belirlenirken, 2010-2013 dönemi için 22 il daha bu illere eklendi. Bu iller de belirlenme aşamasında AB ile müzakere edildi. Hibe oranı asgari yüzde 50, azami yüzde 65 olarak belirlenmiş olup, IPARD kapsamında desteklemelerin ürüne değil, AB şartlarına uygun kurulacak tarımsal tesislere yapılacaktır. Kırsal kesimdeki kadınlar, 40 yaşın altında olanlar ve dağlık alanlarda oturanlar kredi kullandırılması açısından avantajlı konumda bulunmaktadırlar.''
Editör: TE Bilişim