Yozgat’ta işsizlik Türkiye ortalamasının üzerinde çıktı. İş gücüne katılanların, yani bir işte çalışanların oranı yüzde 50’lerin altında seyrederken, istihdam kapasitesinin de yine aşağı seviyelerde olması içinde bulunduğumuz vahim durumu gözler önüne serdi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2010 yılı tahmini verilerine göre, ülke nüfusunun yaklaşık beşte 1'inin bulunduğu İstanbul'da, işsizlik yüzde 14,3 olarak belirlendi. Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11,09 seviyelerinde seyrederken, Yozgat’taki işsizlik oranı yüzde 12,7, iş gücü katılım oranı yüzde 46,09, istihdam oranı ise 40,9 olarak gerçekleşti.

            Son yıllarda verdiği göçlerle ekonomik ve sosyal olarak ciddi anlamda gerileme yaşayan Yozgat’taki işsizlik, istihdam ve iş gücüne katılım oranlarını gösteren rakamlar durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğinin göstergesi oldu.

TÜRKİYE’NİN İŞSİZİ YOZGAT’TA

            İşsizi her geçen gün artan Yozgat’taki işsizlik oranın Türkiye ortalamasının üzerinde olması dikkat çeken önemli bir ayrın oldu.

            Ankara’nın hemen yanı başında işsizi arttığı için sürekli göç veren bir il konumunda olan Yozgat, son genel seçimde 2 milletvekilinden yoksun olarak seçime katıldı.

            Özel ve devlet yatırımlarının kısıtlı olması nedeni ile istihdam alanları sürekli daralan kentte, devletin resmi kayıtları da Yozgat’ın gidişatının iyi yönde olmadığını ortaya koydu.

TABLO NASIL?

            TÜİK'in küçük alan tahminleri yöntemiyle elde ettiği 2010 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri sonuçlarına göre, Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11,9 olarak hesaplandı.

            81 ilin 27'sinde işsizlik oranı, yüzde 11,9 olan Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı. İşsizlik oranı en yüksek illerin başında da 2009 yılında olduğu gibi Adana geldi.

            İşsizlik oranı yüzde 19,1 olarak tahmin edilen Adana'yı, Hakkari (yüzde 17,4) ve Van (yüzde 17,2) izledi.

            İzmir de yüzde 15,1 işsizlik oranı ile dikkati çekti. Başkent Ankara'da oran, yüzde 12,1 olarak hesaplandı. İşsizlik oranının en düşük olduğu iller ise Bayburt (yüzde 4,7), Artvin (yüzde 5,7) ve Gümüşhane (yüzde 5,8) olarak sıralandı.

Editör: TE Bilişim