Dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişinin ruhsal sorunları, 20 milyondan fazla insanın da ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğu öğrenildi.    
    Uzmanlar, kronik fiziksel rahatsızlığı olan kişilerde duygusal olarak olumsuz etkilenmelerin sıkça görüldüğünü ifade etti. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle bir açıklama yapan yetkililer kronik hastalığı bulunan hastanın birinci derece yakınlarının da ruhsal olarak önemli ölçüde etkilenmelerinin söz konusu olduğunu ifade etti. Bundan dolayı tedavinin uygun bir şekilde yapılabilmesi için fiziksel bakımın yanında hasta ve yakınlarının da ruh sağlığına doğru yaklaşımının gerekli olduğunu anlatan yetkililer, tedavinin etkili olması ve uygun girişimlerin yapılabilmesi için hem hasta hem de hasta yakınları ile destekleyici iletişim kurmanın çok önemli olduğunu söyledi. Bugün dünyanın, toplumsal yaşam, psiko-sosyo-ekonomik yapı, çevresel koşullar, travmatik yaşantıların sıklığı hem beden hem de ruh sağlığını tehdit eden birçok unsur içerdiğini belirten yetkililer, hatta bedensel ve ruhsal rahatsızlıkların iç içe geçtiğini, bazen birinin diğer rahatsızlığın nedeni olduğunu, bazen birinin diğer rahatsızlığın boyutlarını arttırdığını dile getirdi.
    Organik görülen birçok rahatsızlığın ruhsal süreçlerle ilişkili olduğu, ruhsal sorunların da birçok organik rahatsızlığı tetikleyebildiğini, bu nedenlerle beden ve ruh sağlığının bütüncül bir anlayışla ele alınması gerektiğini açıklayan yetkililer, doğumdan yaşlılığa kadar geçen zamanda beden ve ruh sağlığını korumanın çok önemli olduğunu aktardı.
    Yetkililer, "Dünya Sağlık Örgütü bu yıl 10 Ekim 2010 Dünya Ruh Sağlığı Günü ile kronik fiziksel hastalıklar ve ruh sağlığı hastalıkları ilişkisine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bu noktada beden ve ruh sağlığının bütünlüklü ele alınması sadece tanı ve tedavi kapsamında değil, koruyucu ruh-beden sağlığı, önleyici müdahaleler, tedavi sürecinde ve sonrasında yapılacak takip çalışmaları, ruh sağlığı alanında toplumun bilinçlendirilmesi, kaliteli sağlık hakkını kapsamalıdır" şeklinde konuştu.
    Yetkililer, ruhsal hastalıklar ortaya çıkmadan toplumda pozitif ruh sağlığı kavramını yaygınlaştırarak, çalışmaların yaygılaştırılması gerektiğini de söyledi.
Editör: TE Bilişim