Jeoloji Mühendisleri Odası İl Başkanı Çelebi Altuntaş, deprem gerçeğinin ancak depremler yaşanıp, ağır kayıplar olduğunda anlaşıldığını belirterek; “Depremlerle yaşamayı ve ‘Deprem öldürmez çürük yapı öldürür ‘ sözünü unutmamız gerekmektedir” dedi. Altuntaş, yerel yönetimlerin bu konuda önemli bir rolü olduğunu belirterek, hassasiyetinden ötürü Belediye Başkanı Yusuf Başer’e de teşekkür etti.

            Jeoloji Mühendisleri Odası İl Başkanı Çelebi Altuntaş, yaptığı yazılı açıklamada jeoloji mühendisliği hizmet yelpazesinin son yıllarda önemli oranda genişlediğini belirterek, başta doğal kaynaklar, çevre ve afet yönetimleri, metalik madenler, endüstriyel ham maddeler, enerji hammaddeleri, sıcak-soğuk su kaynaklarının aranması ve ekonomik kullanımı kararlarında, Deprem, heyelan, kaya düşmesi, zemin sıvılaşması, su baskını, afet gibi tehlike risklerinin değerlendirilmesinde önemli role sahip olduğunu ifade etti.

JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜTLERİ MUTLAKA

YAPTIRIN

            Depremin yaşanmadan, ağır kayıplar vermeden önce önlem alınması gereken önemli bir husus olduğunu belirten Altuntaş, Japonya’da yaşanan depreme dikkat çekerek; “Ne acıdır ki deprem gerçeğini depremler yaşanıp ağır kayıplar olduğunda algılıyoruz. Maalesef yaşanan felaketler bizim mesleğimizin ciddiyetini ortaya çıkardı. Japonya`da yaşanan deprem Türkiye`nin deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini göstermiştir. Biz Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bir kez daha yetkilileri uyarıyoruz. Depremlerde kayıpların büyük olmaması için mutlaka yerleşime açılacak yerlerde jeolojik-jeoteknik etütler yapılması gerekmektedir. Tüm belediyelerin mutlaka Jeoloji Mühendisi istihdam etmesi ve  mevcut mühendislerin mesleki eğitimleri  zorunlu hale gelmelidir. Bu konuda son 8-9 yıldır ciddi çalışmalar yapılarak çıkarılan yasalara uyulması gerekir. Bu konuda eksik olan yasal düzenlemeler acilen yerine getirilmelidir” dedi.

YEREL YÖNETİMLERE

BÜYÜK GÖREVLER

DÜŞÜYOR

            Altuntaş, afet zararlarının azaltılması yönünde yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü belirterek, deprem riski yüksek alanlardaki belediyelerden ve valiliklerden başlamak üzere yerel yönetimlerin teknik alt yapısını ve personel durumunu güçlendirmenin başta jeoloji mühendisi olmak üzere, teknik personelin istihdamını artırıcı önlemler alarak, afetlere karşı hizmet içi eğitim çalışmaları organize etmelerinin gerektiğini söyledi.

BAŞKAN BAŞER’E

TEŞEKKÜR…

            “İnsanımızın, gelecek nesillerimizin can ve mal güvenliği konusundaki hassasiyeti noktasında Yozgat Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Başer’e de teşekkür ediyoruz” diyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Çelebi Altuntaş; “Yozgat’ta daha önceki yönetimler döneminde dere yataklarına 10-15 katlı binalara izin verilip sağlam zeminlerde 1-2 katta ısrar edilerek halkımızın hem can güvenliği önemsenmemiş hem de maddi olarak zarara uğratılmıştır. Bu konulardaki yanlışlıkları düzeltmek noktasında yapılan imar revizyonu ve sele karşı yağmur suyu toplama projeleri  takdire şayandır.Yapılan çalışmalarda doğal afetlere karşı halkımızın can ve mal güvenliğini çok önemseyen, bu kapsamda jeolojik çalışmalara hassasiyet gösteren ve Yozgat‘ta yapılan jeolojik-jeoteknik çalışmaların yerinde denetimi ile ilgili de çalışmalara önem veren Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Başer ülkemizde örnek gösterilebilecek bir belediyecilik anlayışına sahip olduğunu göstermiştir. Belediye başkanımız Sayın Yusuf Başer‘e, Jeoloji Mühendisleri odası olarak bundan sonraki yapacağı çalışmalarda her türlü  desteğe hazır olduğumuzu belirtiriz. Depremlerle yaşamayı ve ‘Deprem öldürmez çürük yapı öldürür ‘ sözünü unutmamız gerekmektedir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim